Simona Ionescu / Redactor Șef

Pentru o viață sănătoasă beți vin, cafea și ceai. Moderat!

Pentru o viață sănătoasă beți vin, cafea și ceai. Moderat!
Dacă până acum vi s-a spus că vinul, cafeaua și ceaiul nu sunt cei mai buni aliați pentru o sănătate de fier, avem vești proaspete. Cele mai noi studii contrazic teoria. Toate aceste băuturi sunt legate de sporirea numărului de bacterii intestinale vitale pentru sănătatea organismului.  

Ceaiul, cafeaua și vinul contribuie la menținerea bacterilor intestinale ”bune” în parametri optimi. Altfel spus, dacă nu consumăm alcool sau cafea, riscăm să ne îmbolnăvim, arată un studio realizat la Universitatea din Groningen (Olanda). Cercetarea coordonată de profesorul de genetică umană Dr. Cisca Wijmenga sugerează că o ceașcă de cafea sau ceai și un pahar de vin pot ajuta la menținerea nivelului de bacterii ”bune” în organism.

Acei oameni care consumă regulat iaurt sau lapte bătut au, de asemenea, o mai mare diversitate de bacterii intestinale, a mai concluzionat cercetătoarea. Spre deosebire de alte studii, studiul coordonat de dr. Wijmenga s-a concentrat asupra oamenilor sănătoși, mai degraba decât a celor suferinzi de anumite boli, ca parte a programului LifeLines, care a monitorizat starea de sănătate a 165.000 de locuitori din nordul Olandei.

”Am trasat toate ADN-urile bacteriene pentru a obține informații mult mai detaliate despre tipurile de bacterii”, arată dr. Wijmenga. Dr. Alexandra Zhernakova, care a colaborat la studiu, spune că au fost identificați nu mai puțin de 60 de factori alimentari care influențează diversitatea bacteriilor din intestine: ”Ce înseamnă acest lucru e încă greu de spus. Dar există o bună corelație între diversitate și sănătate: o mai mare diversitate de bacterii este mai bună”.


Subiect sensibil. Domeniul în care bărbații români apelează la mame

S-au aflat detaliile divorțului anului în showbiz. Se întâmplă în august


Dincolo de o dietă echilibrată, cel puțin 19 tipuri diferite de medicamente – unele dintre care sunt utilizate pe scară largă – au un impact asupra diversității microbiomului, au mai descoperit cercetatorii. Un studiu anterior a aratat, de exemplu, că antiacidele scad diversitatea bacteriilor din organism, în timp ce antibioticele și anumite medicamente care se prescriu diabeticilor, au, de asemenea, un efect similar.

Dr. Wijmenga a mai explicat și cum se îmbolnăvesc oamenii: ”Boala apare adesea ca rezultat al mai multor factori. Cei mai mulți dintre acești factori, cum ar fi genele sau vârsta ta, nu sunt lucruri pe care le pot schimba. Dar puteți schimba diversitatea microbiomului prin adaptarea dieta sau medicație. Când vom înțelege cum funcționează acest lucru, se vor deschide noi posibilități medicale”. Concluzia e simplă și îmbucurătoare: beți vin, cafea și ceai în fiecare zi, e chiar sănătos!

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre