Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericolul din iarbă. Căpușele pot transmite boli grave

Pericolul din iarbă. Căpușele pot transmite boli grave
Ne bucurăm de zile însorite și de o oarecare relaxare a restricțiilor cauzate de pandemie. Însă, aveți grijă pentru că în iarbă au apărut căpușele. Cei mai vulnerabili sunt copiii și animalele de companie.

Petrecem mai mult timp în aer liber, în parcuri sau la grătare. Specialiștii ne recomandă să avem grijă pentru că au apărut căpușele care pot transmite boli periculoase.

Căpușele pot transmite boli grave

Căpușele pot transmite boli periculoase, iar mușcătura acesteia poate fi fatală, în special la animale. Este important ca zonele în care riscul de a fi mușcați de căpușe este mare să fie evitate pe cât posibil. Până și în locurile de joacă ale copiiilor pot fi aceste insecte. Este importantă examinarea copiilor atunci când se întorc de afară.

Când se joacă în zonele cu vegetație abundentă, copilul trebuie îmbrăcat cu haine lungi care să îi acopere mâinile și picioarele  și șosete.

Căpuşa trebuie scoasă imediat. Insecta adultă este vizibilă pe piele, dar nimfele sunt foarte mici și foarte greu de văzut. Acestea arătă ca un punct negru cât un vârf de ac.

Căpușele sunt înrudite cu păianjenii și sunt păraziți. Aceste insecte pot varia ca dimensiuni, de la gămălia unui ac, până la dimensiunea unei gume de la un creion. Cu cât se hrănesc cu mai mult sânge, cu atât devin mai mari.

Căpușele pot transmite boli periculoase, iar mușcătura acesteia poate fi fatală

De ce sunt periculoase căpușele

În momentul în care au ajuns pe corp, căpușele tind să migreze spre zonele umede și calde, axilă, zona inghinală sau scalp. Prin mușcătură își introduc capul sub pielea victimei și încep să se hrănească pe seama organizmului parazitat. În cazul în care încercăm să o extragem din piele și rămân părți din ea, pot apărea infecții sau chiar boli grave care necesită tratamente cu antibiotice și spitalizare.

Medicii spun însă că mușcătura de căpușă e periculoasă doar dacă parazitul care s-a fixat pe corpul tău e infectat cu anumiți germeni periculoși. Prezentarea la medicul specialist în boli infecțioase este recomandată în momentul în care locul mușcăturii prezintă o roșeață și/sau o inflamare.

Specialiștii spun însă că mușcăturile celor mai multe căpușe din România nu prezintă nici un pericol real. Doar anumite specii de căpușe pot trasnmite boli grave (precum boala Lyme și febra butonoasă).

Mușcătura de căpușă la animale

Dacă un câine este mușcat de căpușă, starea lui de sănătate este în pericol. Câinii sunt foarte sensibili la mușcăturile acestor insecte, putând chiar să moară dacă nu sunt tratați imediat.

Câinilor le scade pofta de mâncare, slăbesc și sunt foarte obosiți. Le crește temperatura peste 39 de grade, este apatic și stă mai mult culcat. Există tratament pentru boală, dar poate rămâne purtător al parazitului și al bolii.

Cum se scoate o căpușă

Medicii spun să nu folosim metodele auzite în popor, cum sunt aplicarea de căldură, ceară, acetonă, ulei, vaselină sau benzină pe căpușă. Orice agresiune asupra acestei insecte poate duce la descărcarea virușilor pe care îi conține în organismul nostru.

Căpușa poate fi extrasă cu o pensetă, dar trebuie trasă cu atenție, dintr-o singură mișcare, însă nu brusc. Căpușa nu trebuie smulsă, răsucită sau strivită.

După ce am extras insecta ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, spălăm locul mușcăturii, apoi aplicăm spirt. Local se poate folosi unguent cu antibiotic.

Însă medicii recomandă să nu încercăm să scoatem singuri căpușa și să ne prezentăm la cea mai apropiată unitate de urgențe. Sursa: reginamaria.ro


Alarmă medicală, a apărut un virus nou! E mortal

Cum arăta stră-străbunicul licuricilor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre