Știați? Săpunul a fost inventat pentru bolile de piele. O istorie de 4.500 de ani

Știați? Săpunul a fost inventat pentru bolile de piele. O istorie de 4.500 de ani
Banalul săpun  este vechi din secolul al XVII-lea. Înainte însă a fost folosit pentru bolile de piele. Povestea de mii de ani a săpunului.

Săpunul a apărut acum 4.500 de ani. Nu avea nici compoziţia şi nici utilizarea de azi. Sumerienii, un popor din antica Mesopotamie, făceau o pastă pe bază de grăsime animală şi carbonat de potasiu. Era folosită nu pentru spălare, ci pentru a trata bolile de piele.

Săpunul a fost inventat pentru bolile de piele

Săpunul este considerat banal în zilele noastre. Îl cumpărăm după miros, reclame sau inspirație de moment. Sunt atât de multe! Însă, acum 4.500 de ani, sumerienii, dar și egiptenii, îşi dădeau pe corp cu o „unsoare“ formată din carbonat de sodiu natural, cenuşă şi argilă. Pasta era folosită şi pentru degresarea lânii oilor.

Romanii, urmând exemplul germanilor şi celţilor, l-au folosit ca să se cureţe de murdărie. Denu­mirea sa provine din galezul „sapo“. Galii amestecau grăsimea de capră cu cenuşa de fag şi foloseau pomada rezultată pentru a-şi îngriji pletele lungi.

Arabii i-au îmbunătăţit compoziţia, amestecând seul de oaie sau de capră cu cenuşa unor plante marine. Cu toate astea, produsul a rămas unul scump, fiind folosit doar de păturile avute.

Francezii au inventat săpunul, așa cum îl știm azi

În secolul al XVII-lea, Marsilia a devenit principalul port de tranzit pentru navele care transportau săpunul produs în bazinul mediteraneean, folosit în special pentru spălarea rufelor.

Tot în localitatea franceză s-a inventat o reţetă revoluţionară, prin care grăsimea animală era înlocuită cu ulei de măsline. Peste tot în Europa s-au înfiinţat numeroase băi publice.

Europenii din Evul Mediu făceau o baie sau două pe an. Consumul săpunului a crescut spre sfârşitul secolului al XVII-lea pentru că hainele trebuiau totuşi curăţate cu ceva. În postul Marsilia se exporta „săpun de rufe“ peste tot în lume.

Englezii au fabricat primele săpunuri de calitate

Fabricanţii englezi au produs primele săpunuri transparente, de calitate, la preţuri mici. Americanii făceau publicitate produsului distribuind mostre gratuite. La şcoală,copiii învăţau despre importanţa igienei corporale. Totuşi, sălile de baie au apărut în gospodăriile familiilor de rând abia în secolul XX.


Povestea săpunului Cheia. O istorie cu războaie și capitalism

Adevărul despre săpun. Iată ce trebuie să știți