Răcitura de porc (piftia) este un preparat culinar ce se servește ca gustare rece și se obține prin fierberea îndelungată a unor bucăți de carne cu os sau cartilaje, alături de legume și diferite condimente. Prepararea piftiei diferă de la o zona la alta dar, tradițional, răcitura se prepară din picioare de porc, urechi de porc, și mirodenii pentru gust. Oasele se scot din supa în care au fiert și se lăsa doar carnea macră. Pentru a obține inchegarea piftiei sunt necesare multe ore de fierbere.
Piftia, ca mai toate preparatele din carne de porc, este un preparat greu digerabil, și de aceea pentru o digestie mai ușoară se recomandă consumarea cu moderație a acesteia și asezonarea cu murături sau salate proaspete. Cu toate acestea, răcitura de porc poate deveni preparatul ideal. În cazul în care evitați delicioasa piftie din cauza siluetei, este bine să știți că acest produs al sărbătorilor are beneficii uimitoare pentru organism.
Piftia: preparat sănătos sau nesănătos?
În ciuda miturilor care circulă adesea pe internet, piftia poate fi preparatul ideal pentru rezolvarea problemelor articulare și a osteoporozei, conform celor spuse de medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Dacă am povestit despre -bomba calorică- din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia. Este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan”, spune cunoscutul medic.
Piftia are sub 3% grăsime și aproape 5% proteine
„Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafață (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Suplimentar se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide, iar faptul că e fiert îl face ușor de digerat. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.
„Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot -de slăbit- se cheamă că este”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
De ce ne este dificil să ne amintim ce am făcut înainte de vârsta de 4 ani. Un studiu psihologic despre amintiri ne spune tot
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook