Simona Ionescu / Redactor Șef

Platformă digitală de educare privind cancerul de piele

Platformă digitală de educare privind cancerul de piele
A fost lansată prima platformă digitală românească  de educare a populației privind riscurile expunerii la soare și importanța folosirii produselor de protecție solară.

Pentru a limita riscul apariției de cancere de piele, platforma digitală www.protectiasolara.ro are scopul educării, prevenției și conștientizării riscului de expunere neprotejată la soare și totodată pentru a sublinia importanța folosirii produselor de protecție solară.

Inițiativa face parte din campania „Zilele Protecției Solare”, ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediție. Prin intermediul campaniei, La Roche-Posay România pune la dispoziția tuturor expertiza medicilor dermatologi și metodele eficiente de protecție și auto-evaluare a alunițelor pentru depistarea timpurie a riscului de cancer de piele.

Dermatologii arată că deși soarele este esențial pentru viață și oferă diferite avantaje, trebuie să devenim mai conștienți de efectele dăunătoare pe care razele UV le au asupra pielii, de la îmbătrânirea prematură sau petele de pigmentare, până la cancerul de piele. Sunt suficiente cinci arsuri solare până la vârsta de 20 de ani, pentru ca riscul apariției melanomului (cancerul de piele) să poată crește cu până la 80%.


De ce s-au apucat pompierii din Timiș să danseze după melodia Jerusalema Challenge

Salată bombă de vitamine


Potrivit medicilor dermatologi, cea mai eficientă metodă de prevenire a melanomului este verificarea constantă a alunițelor. De asemenea, umbra, îmbrăcămintea și pălăriile oferă o foarte bună protecție, completate de aplicarea protecției solare pe acele părți ale corpului care rămân expuse la soare.

Statistici îngrijorătoare la nivel mondial

Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune cancere diagnosticate în întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei cazuri este un cancer de piele, estimând că anual sunt diagnosticate intre 2 și 3 milioane de cazuri non-melanom la nivel mondial. În plus, este estimată o creștere a numărului de cazuri de melanom la 340.271 în 2025, o creștere de 18%, la nivel mondial.

În Europa se depistează anual peste 144.000 de cazuri, iar 27.000 de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului de piele. În România, mortalitatea este mai mare decât media europeană, indicând faptul că boala este depistată mai târziu, în stadii mai avansate. Asta se întâmplă deoarece foarte puține persoane au grijă să folosească protecție solară

Nici două românce din 10 nu folosesc protecție solară

„Faptul că în România doar 18% dintre femei includ crema de protecție solară în rutina zilnică este unul dintre motivele brandului La Roche-Posay de a se lupta pentru informarea și educarea consumatorilor privind importanța folosirii zilnice a produselor de protecție solară.

De zece ani atragem atenția asupra riscurilor asociate expunerii neprotejate la soare și oferim românilor posibilitatea de a-și testa alunițele, gratuit,  pentru o depistare timpurie a anomaliilor. Cum anul 2020 ne-a adus în fața unei situații speciale, campania a trebuit să fie regândită, pentru a proteja sănătatea și siguranța pacienților și a medicilor dermatologi care ne sunt alături.

Așadar, consultațiile gratuite la medicul dermatolog au fost înlocuite de o platformă digitală de educare despre expunerea la soare și cancerul de piele”, a declarat Natalyia Syerikova.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre