Simona Ionescu / Redactor Șef

Prea multe portocale strică! Vă pot da sănătatea peste cap

Prea multe portocale strică! Vă pot da sănătatea peste cap
Un ceai fierbinte și portocale consumate la gura sobei? Este imaginea unei seri perfecte de iarnă, la care visează oricine. Doar că sunt puțini cei care știu că un consum de prea multe portocale, dăunează sănătății.

O portocală pe zi, spun specialiștii, asigură necesarul de vitamina C pentru a păstrat un organism sănătos și o imunitate de fier. Cine consumă portocale multe, își poate da sănătatea peste cap.

Portocalele sunt un prieten de nădejde pe timpul de iarnă, dar se poate dăuna și sănătății, dacă le veți consuma în exces. Acest tip de fructe conțin antioxidanți puternic, care protejează celulele de stresul oxidativ și alungă inflamațiile. Fructele au proprietăți anticancerigene și îmbunătățesc lipidele din sânge, dar trebuie să aveți grijă la porții.

Consumate în exces, pot duce la apariția balonării, a crampelor, dureri de stomac și alte probleme digestive. În plus, poate afecta absorbția fierului, dar și a calciului, zincului și alte minerale. Iar de aici la apariția deficiențelor nutritive, nu e decât un pas.

Trebuie consumate în cantități mici

„Este cu siguranță un aliment sănătos care ne ajută să ne menținem hidratați în timpul sezonului de iarnă. La urma urmei, oferă vitamina C din abundență pentru a ne menține sistemul imunitar puternic. Dar este important să fim atenți la consumul de portocale.

Portocalele vă pot da sănătatea peste cap

Conțin cantități mari de fibre și vitamina C

O portocală de 100 de grame conține 47 de grame de calorii, 87 de grame de apă, 0,9 grame de proteine, 11,8 grame de carbohidrați, 9,4 grame de zahăr, 2,4 grame de fibre și 76% din DV (valoarea zilnică) de vitamina C. Deși este bogată în nutriție, conține cantități mari de fibre și vitamina C, așa că este mai bine să o consumăm în cantități mici”, susține Avni Kaul, nutriționist, dietetician și antrenor de wellness și fondator al Nutri Activania.

Cine trebuie să se abțină de la consumul de portocale

Deoarece portocalele sunt acide, acestea pot provoca uneori și iritații la nivelul mucoasei stomacale la persoanele care suferă de reflux gastroesofagiene. „În caz contrar, acestea pot provoca uneori complicații digestive semnificative, inclusiv arsurile la stomac și vărsăturile menționate mai sus la acești pacienți.

De asemenea, persoanele care au un nivel ridicat de potasiu în organism trebuie să consulte un medic, înainte de a consuma portocale”, e de părere specialistul. Pentru un organism care are deja niveluri ridicate de potasiu, consumul suplimentar poate provoca o afecțiune potențial gravă numită hiperkaliemie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre