Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră. Cum a primit o șansă la viață un copil cu cancer

Premieră. Cum a primit o șansă la viață un copil cu cancer
Pentru cei mai mulți pacienți oncologici, studiile clinice reprezintă șansa lor la un tratament inovator care le poate salva, în final, viața. În premieră, în România s-a reușit continuare tratamentului novator pe care un copil ar fi putut să îl urmeze doar la Roma, localitate unde, din cauza pandemiei, a fost imposibil să se deplaseze în perioada aceasta.

Cazul unui copil cu limfom Hodgkin clasic, participant la un studiu clinic desfășurat în Italia, a intrat în atenția MSD România, după ce acesta, în contextul închiderii granițelor ca urmare a pandemiei de COVID-19, nu a mai putut ajunge la centrul de investigare clinică din străinătate.

Pe măsură ce epidemia lua amploare, deplasarea băiatului către centrul de investigație clinică din Roma a devenit imposibilă, astfel că șansa de a avea acces la un tratament promițător părea pierdută pentru familia lui Alexandru. Atunci când băiatul și familia sa credeau că orice șansă a fost pierdută, s-a întâmplat o minune.

MSD România a reușit sa asigure toate premisele pentru efectuarea procedurilor necesare astfel încât lui Alexandru să îi fie administrat tratamentul, chiar dacă studiul clinic la care participa nu se desfășoară în țara noastră.

Demersul, aliniat regulilor de bună practică în studii clinice și reglementărilor în vigoare,  a fost posibil datorită unei colaborări strânse între MSD România,  MSD Italia, echipa globală MSD,  Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) și a suportului extraordinar oferit de medicii italieni și români.

Astfel, MSD România a reușit să identifice, rapid, un centru oncologic disponibil în România să își asume responsabilitatea efectuării procedurilor necesare, să pregătească echipa medicală și toată documentația necesară.

”Acest efort comun întărește misiunea companiei de a cerceta si dezvolta medicamente și vaccinuri care pot salva vieți, precum și angajamentul față de pacienți. Reușita noastră este un exemplu de bună practică în ceea ce privește colaborarea între autoritățile competente, centrele de oncologie și companie, ce a dus la implementarea tuturor procedurilor necesare pentru continuarea administrării în condiții excepționale a tratamentului în România, în pofida pandemiei de coronavirus.

Am fost impresionați de situația lui Alexandru și am încercat să dăm dovadă în această provocare de curaj și îndârjire, pe care un supraviețuitor de cancer le trăiește”, afirmă Nicolas Renard, Director General MSD România.

Pe fondul provocărilor generate de pandemia de Covid-19, o astfel de poveste de succes este îmbucurătoare și dă speranță și altor cazuri aflate în situații similare.

”Dorim să mulțumim pe această cale reprezentanților celor două agenții naționale și medicilor investigatori pentru sprijinul imens și pentru promptitudinea cu care au răspuns demersului nostru de a facilita accesul la un tratament promițător pentru Alexandru (…). Ei sunt eroii neștiuți din spatele poveștii lui Alexandru”,  afirmă Florina Prundaru, Clinical Research Director MSD România & Bulgaria.

Sursa foto: Pixabay / fernandozhiminaicela

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre