Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima doză de vaccin împotriva Omicron ar putea fi gata în luna martie

Prima doză de vaccin împotriva Omicron ar putea fi gata în luna martie
Oamenii de știință nu se pronunță acum despre violența cu care ar putea acționa Omicron, noua variantă a virusului. Dar, aceasta s-a deplasat cu rapiditate. O companie lucrează deja la un vaccin, dar prima doză de rapel ar putea fi gata în luna martie 2022.

Noua variantă a virusului s-a mișcat repede și a ajuns din Africa de Sud, în Europa, Asia, Australia și America. Specialiștii și politicienii sunt în alertă. Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă. Totuși, ei nu pot spune în acest moment cât de violent va fi virusul.

Prima doză de vaccin împotriva Omicron ar putea fi gata în luna martie

Vaccinul împotriva variantei Omicron ar putea fi gata la anul. Moderna Inc ar putea avea un vaccin de rapel în luna martie. Atunci ar fi testată și gata să fie supusă unei cereri de autorizare în SUA, a declarat președintele companiei.

Președintele Moderna, Stephen Hoge, spune că injecțiile de rapel conţin gene specifice variantei Omicron. Compania lucrează, de asemenea, la un vaccin multivalent care ar include până la patru variante diferite de coronavirus, inclusiv Omicron. Acest proces ar putea dura câteva luni, a spus el.

Însă, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a solicitat teste clinice medii. Stephan Hoge a spus că procesul de aprobare spre utilizare ar putea dura trei sau patru luni.

Noua variantă a virusului s-a mișcat repede și a ajuns din Africa de Sud, în Europa, Asia, Australia și America

Aprobarea noului vaccin durează 3-4 luni

Moderna ar putea să producă vaccinul simultan cu efectuarea testelor, a declarat Stephen Hoge, pentru a fi gata să fie lansat cât mai curând posibil. El a spus că FDA evaluează în prezent cât ar putea varianta Omicron afecta protecţia conferită de actualele vaccinuri.

Încă nu este clar  cât de mult va afecta varianta Omicron eficacitatea vaccinurilor actuale, dar ar putea fi semnificativă, a presupus Stephen Hoge. „Mutațiile care au condus anterior la cele mai mari scăderi ale eficacității au fost observate în Delta și Beta. Și toate aceste mutații au apărut în Omicron”, a spus el.

„Și aici întrebarea este: vom vedea un efect asemănător celui al Delta? Vom vedea un efect asemănător celui al Beta? Sau vom vedea un multiplu încrucișat dintre cele două? Cred că ultimul scenariu este cel care îi preocupă cel mai mult pe oameni”, a adăugat el.

Stephen Hoge a spus că compania testează pentru a vedea dacă persoanele complet vaccinate cu serul Moderna sunt protejate împotriva acestei variante a virusului. Teste similare vizează şi pe cei cărora le-au fost administrate dozele de rapel de 50 de micrograme și 100 de micrograme ale vaccinului. „Cred în continuare că vaccinurile existente vor putea măcar să încetinească, dacă nu să oprească complet, varianta Omicron”, a spus el. Sursa: REUTERS

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre