Simona Ionescu / Redactor Șef

Vine valul 5. „Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale”. Covid are 100 de noi mutații

Vine valul 5. „Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale”. Covid are 100 de noi mutații
Noua variantă a virusului s-a mișcat repede și a ajuns din Africa de Sud, în Egipt, iar de aici în Belgia. Specialiștii și politicienii sunt în alertă. Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă.

Virusul care ne-a schimbat viața în ultimii doi ani se tot adaptează, se modifică și devine tot mai agresiv. Organizația Mondiață a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri, 26 noiembrie, pentru a evalua situația. Noua variantă Covid-19 din Africa de Sud ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus.

Noua tulpină a virusului este de 5 ori mai infecțioasă decât Delta

Virusul care a îmbolnăvit 260 de milioane de oameni pe întreaga planetă și a ucis 5, 2 milioane de persoane este departe de a ne părăsit. Se tot adaptează, iar acum o nouă variant a devenit deosebit de periculoasă. Oamenii de știință analizează noua tulpină, pe care au numit-o provizoriu B.1.1.529. A apărut în mai multe țări din Africa de Sud. În Europa a fost identificat primul caz în Belgia, la o persoană care a venit din Egipt.

„Această variantă Omicron are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a transmis OMS într-un comunicat publicat vineri.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, se arată îngrijorat de noua variantă B.1.1.529. „Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale”, a spus acesta.

Ce spun specialiștii români

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, se arată îngrijorat de noua variantă B.1.1.529. „Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale”, a spus acesta.

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă. Dacă datele inițiale se confirm, noua tulpină este de 5 ori mai infecțioasă decât Delta. Creșterea este  cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada immunologic, adică nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri, ajungem din nou în punctul 0”, a scris pe social media expertul în sănătate publică.

Noua variantă rezistă la vaccin?

S-a avansat ipoteza ca vaccinurile anti-COVID, bazate pe primele versiuni ale virusului și chiar ale variantei Delta, să nu mai fie eficiente. ”Trebuie să administrăm pacienților COVID-19 care suferă de infecții cronice pentru a limita efectele”, mai spune expertul.

Autoritățile globale au reacționat faţă de noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud. UE și Regatul Unit sunt printre cei înăspresc controalele la frontier. Oamenii de știință caută să afle dacă mutația este rezistentă la vaccin.

”Până acum au fost raportate 100 de secvențe ale variantei. Oamenii ar trebui să continue să poarte măști ori de câte ori este posibil, să evite adunările mari. Să aerisească încăperile și să mențină igiena mâinilor”, a declarat purtătorul de cuvânt OMS Christian Lindmeier.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre