Simona Ionescu / Redactor Șef

Produsul extraordinar consumat de mamă în timpul sarcinii care protejează inima copilului pe viață

Produsul extraordinar consumat de mamă în timpul sarcinii care protejează inima copilului pe viață
Specialiștii susțin că o femeie însărcinată trebuie să aibă mare grijă  la alimentele pe care le consumă. Un studiu recent a vorbit despre produsul extraordinar pe care dacă o viitoare mamă îl consumă, inima copilului este protejată.

Conform unui nou studiu efectuat pe șoareci gestanți, o dietă bogată în fibre a femeii în timpul sarcinii îmbunătățește sănătatea inimii pe termen lung a urmașilor în curs de dezvoltare, reducând semnificativ riscul de boli cardiovasculare mai târziu în viață.

„Modelează dezvoltarea inimii copilului”

Este o constatare care se potrivește foarte bine cu sfaturile dietetice actuale pentru mamele însărcinate, susținând importanța echilibrului nutrițional, în special atunci când crește o persoană cu totul nouă.

„Fibrele care se găsesc în alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. Cercetarea noastră arată că impactul său se extinde dincolo de mamă și poate modela dezvoltarea inimii copilului”, spune cercetătorul biomedical Francine Marques de la Universitatea Monash din Australia.

Ce să consumați și ce să nu consumați în timpul sarcinii

De asemenea, specialiștii recomandă ca în timpul sarcinii să consumați mult spanac și iaurt și să evitați brânza moale și carnea. Cât mai multe porții de fibre alimentare vă vor ajuta la un intestin sănătos și la scăderea colesterolului.

Fibrele promovează creșterea acizilor grași cu lanț scurt în intestin, care trec prin fluxul sanguin către placentă și apoi către făt

Femeile însărcinate care consumă fibre vor avea copii cu inima sănătoasă

În urma studiului, oamenii de știință au constatat că șoriceii născuți din mame hrănite cu o dietă săracă în fibre aveau inimile în stare semnificativ mai proastă decât cele celor care au consumat fibre. Acești șoareci aveau inimi mult mai mari, cu pereți mai groși și depuneri mai mari de colagen.

De asemenea, cercetătorii au aflat și că mamele și bebelușii cu o dietă bogată în fibre aveau, de asemenea, intestine și bacterii intestinale mai sănătoase, iar mamele aveau niveluri plasmatice ale acizilor grași cu lanț scurt cu 50% mai ridicate.

Fibrele promovează creșterea acizilor grași cu lanț scurt în intestin, care trec prin fluxul sanguin către placentă și apoi către făt. Unde ajută la modelarea activității genetice în inima în curs de dezvoltare.

„O schimbare de dietă în timpul sarcinii ar putea avea beneficii pe viață pentru copii”

„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar această cercetare sugerează că o simplă schimbare de dietă în timpul sarcinii ar putea avea beneficii pe viață pentru copii. Lucrarea noastră se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care evidențiază importanța unei diete sănătoase în timpul sarcinii”, mai spune Marques.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre