Simona Ionescu / Redactor Șef

Profesorul Leon Dănăilă, despre efectul alimentelor care se regăsesc pe mesele de sărbători. „Creierul suferă foarte mult”

Profesorul Leon Dănăilă, despre efectul alimentelor care se regăsesc pe mesele de sărbători. „Creierul suferă foarte mult”
Specialiștii spun că și atunci când dormim, creierul nostru este foarte ocupat și în același timp reface conexiuni neuronale. Acest organ are mare nevoie de energie, iar aceasta o ia din alimentele pe care le consumă. Ce trebuie să consumați de sărbători, aflați de la profesorul Leon Dănăilă.

Creierul va funcționa la capacitate maximă dacă vă odihniți, vă relaxați, vă hidratați și vă alimentați corect. Toată lumea știe că grăsimile nu sunt bune pentru organism, dar pentru creier, dacă sunt consumate moderat, fac adevărate minuni. Ce spune profesorul Leon Dănăilă.

„Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult”

„Eu mă scol foarte devreme, pe la 3.00, cam în fiecare zi. Citesc dimineața, când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am neapărat restricții. Nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare, dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult, pentru că nu se mai produce mielinizarea, și apar disfuncții cerebrale.

„Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate”

Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce, dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele, legumele sunt foarte bune.

Profesorul Leon Dănăilă

Despre carne se spune că, dacă vom consuma foarte multă, durata de supraviețuire scade în raport cu cantitatea de carne pe care individul o consumă. Cu toate astea, trebuie să spun că nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate.”, a spus profesorul Leon Dănăilă în cartea „Secretul longevității creierului”.

Cea mai mare sensibilitate a creierului apare în copilărie

Pe contul său de socializare, profesorul Dănăilă a explicat cum funcționează creierul și ce se întâmplă cu acest organ în copilărie. „Este interesant să observăm că cea mai mare sensibilitate și maleabilitate a creierului apare în copilărie. De exemplu, învățarea unei a doua limbi la o vârstă fragedă este mult mai ușoară în comparație cu maturitatea.

Cu toate că învățarea unei limbi străine mai târziu în viață nu este imposibilă, dobândirea fluenței necesită mai mult timp și practică. Astfel, putem spune că mediul extern ne modelează prin stimularea capacității noastre de adaptare. Cu fiecare experiență nouă, cu fiecare provocare și cu fiecare lecție învățată, creierul nostru evoluează”, a explicat celebrul medic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre