Simona Ionescu / Redactor Șef

Marele secret al neurochirurgului Leon Dănăilă, dezvăluit. Explică ce aveți de făcut pentru o viață lungă și sănătoasă

Marele secret al neurochirurgului Leon Dănăilă, dezvăluit. Explică ce aveți de făcut pentru o viață lungă și sănătoasă
Doctorul Leon Dănăilă aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Celebrul neurochirurg, acum în vârstă de 90 de ani, este o raritate la nivel mondial. În ciuda vârstei înaintate care, conform uzanțelor, l-ar fi trimis de mult la pensie, el e încă activ, operează și are multe de spus,  fiind puternic implicat în viața socială.

Mulți s-au întrebat ce îl ține așa „verde” pe Leon Dănăilă, iar secretul neurochirurgului a fost dezvăluit chiar de acesta. La 90 de ani, oferă o reală lecție pentru toți cei care își doresc să ducă o viață lungă și în deplină sănătate. Deseori este întrebat care este secretul longevității sale. Și nu face un secret din asta. Ba mai mult, oferă răspunsul, astfel încât și alți semeni să îi poată urma exemplul.

Deși a trecut de pragul de 90 de ani, încă profesează ca neurochirurg. Și asta nu pentru că ar fi special, ci pentru că are un secret pe care acum îl face public. Când informațiile vin peste noi, e important să le cernem și să credem mai mult în puterea exemplului decât în vorbe goale, spune celebrul medic.

Nu ați învățat asta la școală: un mic organ din creier e responsabil de calitatea vieții

„Voi știați că un organ de mărimea unui sâmbure de migdală este direct răspunzător pentru: reducerea stresului, frică de zbor, starea psihică, combaterea anxietății/depresiei și chiar de inteligență emoțională a fiecăruia dintre noi?

Veți spune că este creierul, normal. Doar că aș vrea să vă vorbesc despre ceva ce se vorbește destul de rar și anume: centrul de comandă al emoțiilor noastre – Amigdala.

Amigdala cerebrală este constituită din două nuclee situate adânc în lobul temporal

Acest mic nucleu în adâncul creierului nostru, joacă un rol esențial în modularea emoțiilor și a reacțiilor la stres. Este centrul care ne ajută să procesăm și să interpretăm emoțiile, influențând decisiv reacțiile noastre emoționale și comportamentale. De asemenea, amigdala este profund implicată în procesul de neuroplasticitate, capacitatea creierului de a se remodela și adapta în răspuns la experiențe noi”, explică neurochirurgul nonagenar într-o postare pe rețelele sociale.

Amigdala cerebrală este constituită din două nuclee situate adânc în lobul temporal. Numele provine din latină și se traduce prin „migdale”, deoarece unul dintre cei mai proeminenți nuclei ai amigdalei are forma unei migdale.

Marele secret al neurochirurgului Leon Dănăilă

Leon Dănăilă se bucură de o longevitate evidentă, iar marele secret al acesteia este stimularea intelectuală prin lectură. „Cititul, ca activitate intelectuală stimulatoare, nu numai că îmbogățește mintea, dar joacă și un rol crucial în susținerea acestei neuroplasticității. Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată.

Așadar, dragilor, acesta este marele meu secret: cititul. Și nu doar al meu. Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de peste 90 de ani încă își păstrează sănătatea mintală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi. Acesta este secretul meu, dar și al lor.

Și cu riscul de a mă repeta, sunt multe persoane care vând iluzii, alegeți cu grijă de la cine învățați, pentru că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care îți dovedește prin puterea exemplului”, arată Leon Dănăilă.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre