Simona Ionescu / Redactor Șef

Proiectul legislativ care cutremură Europa: amendă pentru cei care nu respectă programarea la medic

Proiectul legislativ care cutremură Europa: amendă pentru cei care nu respectă programarea la medic
Franța vrea să facă lumină cu pacienții. Dacă aceștia își fac programare la medic și nu se prezintă, ar putea fi amendați cu 5 euro. Proiectul legislativ nu e pe placul francezilor.

Potrivit informațiilor oferite de www.lemonde.fr, pemierul Franței, Gabriel Attal propune o amendă pentru pacienții care nu se prezintă la programări. Într-un interviu, acesta dezvăluie ideile guvernului pentru a elibera timp medical.

Când ar urma să intre în vigoare proiectul legislativ

„Taxa iepurelui”

În discursul său din 30 ianuarie, premierul Gabriel Attal a promis să combată dificultățile pe care le întâmpină francezii în ceea ce privește accesul la asistență medicală. Recent, șeful guvernului a oferit detalii despre măsurile pe care intenționează să le pună în aplicare pentru a face față crizei din sistemul de sănătate.

În viitor, Attal dorește ca anumite programări medicale nerespectate să fie supuse unei penalități financiare de 5 euro, care să fie plătită de pacientul vinovat. O penalitate cunoscută sub numele de „taxa iepurelui”.

27 de milioane de consultații pierdute în fiecare an

„Nu ne mai putem permite” aceste programări ratate, a declarat premierul, care dorește să pună în aplicare un „mecanism de responsabilizare” prin intermediul legislației. Potrivit Ordre des Médecins și anumitor sindicate, precum UFML, ar fi vorba de 27 de milioane de consultații pierdute în fiecare an.

Medicii vor da amenzi pacienților de la 1 ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, guvernul intenționează să impună o sancțiune financiară de 5 euro platformelor de programare online, precum Doctolib, pentru pacienții care nu se prezintă sau nu anulează programarea cu mai puțin de 24 de ore înainte. Această amendă va fi emisă de medic, care va fi, de asemenea, responsabil de notificarea pacientului.

Guvernul se gândește și la metode mai restrictive

Premierul Franței le-a pus gând rău pacienților care nu-și respectă programările la medic

Premierul este „îngrijorat de deteriorarea sănătății mintale a tinerilor”

Premierul s-a declarat „îngrijorat de deteriorarea sănătății mintale a tinerilor noștri și de creșterea bruscă a gândurilor suicidare în rândul elevilor de liceu”.

El își confirmă dorința de a revizui programul „Mon soutien psy”, despre care spune că nu funcționează. Acest sistem oferă acces la opt ședințe cu un psiholog, rambursate de Assurance-maladie și de asigurarea suplimentară de sănătate, la recomandarea unui medic. Aceste ședințe, deschise persoanelor care suferă de probleme psihologice „ușoare până la moderate”, nu au dat „rezultatele așteptate”, potrivit lui Attal.

Anunțurile au fost primite cu răceală

„Aceste anunțuri au provocat o reacție din partea sindicatelor. Ele au venit pe neașteptate, exact când suntem în plin proces de negociere cu Assurance-maladie, tocmai pentru a îmbunătăți accesul la îngrijiri”, spune Agnès Giannotti, președintele MG France, principalul sindicat al medicilor generaliști.

Sindicatul medicilor e pro „Taxa-iepure”

Unele anunțuri „sunt halucinante, suntem foarte supărați”, a criticat Franck Devulder, președintele sindicatului CSMF, care a fost „șocat” de o altă idee a premierului: „accesului direct la psihologi contra unei taxe de 50 de euro”. În condițiile în care autoritățile propun doar „30 de euro” pentru consultațiile de bază la medicii de familie. Cu toate acestea, s-a declarat încântat că „în sfârșit” un guvern propune ca medicii să perceapă o „taxă-iepure”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre