Exemplele de mai sus reprezintă alimente incompatibile unele cu altele. Când acestea sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect, digestia e îngreunată. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă indigestie, diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.
Iată lista combinațiilor care ar trebuie să le rețineți ca interzise, potrivit nutriționiștilor.
Lapte şi ciocolată
Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună. Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.
Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Și ciocolata cu lapte este destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare.
Cafea cu lapte
Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, efectele stimulente ale cafelei dispar. Dacă o cafea simplă se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac.
Iaurt sau lactate cu mezeluri
Multe persoane obișnuiesc să consume lactate ( iaurt, kefir, sana sau chiar o cană cu lapte) lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit. E greșită și adăugarea în același sandviș a feliilor de brânză, dacă există deja prezentă carnea.
Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă, atrag atenția specialiștii, scrie Evenimentul Zilei.
Combinaţia dintre două proteine animale este indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. Să luăm exemplu evreilor, care niciodată nu au pe masă lapte sau lactate lângă carne.
Creveţi şi citrice
Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei combinaţii, deoarece creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic.
Proteinele vegetale și cele animale
Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate corespunzător, digestia este încetinită.
Sursa foto: Pixabay
Exclusiv. Gest incredibil al Adelinei Pestrițu. Iată ca face cu hainele ei scumpe
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook