Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce alimente combinate nu e bine să consumi. Regula de aur pentru toată viața

Ce alimente combinate nu e bine să consumi.  Regula de aur pentru toată viața
Iată o regulă de care ar trebui să țineți cont toată viața. Nu amestecaţi carnea cu lactatele, dar nici soia cu proteinele animale. Nu este indicat nici să puneţi lapte în cafea. 

Exemplele de mai sus reprezintă alimente incompatibile unele cu altele. Când acestea sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect, digestia e îngreunată. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă indigestie, diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.

Iată lista combinațiilor care ar trebuie să le rețineți ca interzise, potrivit nutriționiștilor.

Lapte şi ciocolată

Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună.  Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.

Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Și ciocolata cu lapte este destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare.

Cafea cu lapte

Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, efectele stimulente ale cafelei dispar. Dacă o cafea simplă se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac.

Iaurt sau lactate cu mezeluri

Multe persoane obișnuiesc să consume lactate ( iaurt, kefir, sana sau chiar o cană cu lapte) lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit. E greșită și adăugarea în același sandviș a feliilor de brânză, dacă există deja prezentă carnea.

Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă, atrag atenția specialiștii, scrie Evenimentul Zilei.

Combinaţia dintre două proteine animale este indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. Să luăm exemplu evreilor, care niciodată nu au pe masă lapte sau lactate lângă carne.
Creveţi şi citrice

Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei combinaţii, deoarece creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic.

Proteinele vegetale și cele animale

Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate corespunzător, digestia este încetinită.

Sursa foto: Pixabay

Exclusiv. Gest incredibil al Adelinei Pestrițu. Iată ca face cu hainele ei scumpe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre