Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a inventat pastila care îi ferește pe bărbați să devină tați fără voie

S-a inventat pastila care îi ferește pe bărbați să devină tați fără voie
Vești bune pentru femei, dar și pentru bărbați. Primele pot scăpa de grijile contracepției, dar și cei din urmă se vor asigura că nu devin părinți decât atunci când își doresc cu adevărat acest lucru.

Oamenii de știință de la Universitatea Minnesota din Statele Unite au anunţat miercuri că au dezvoltat o pilulă contraceptivă masculină cu rezultate deosebite. Aceasta s-a dovedit că are o eficacitate de 99% în testele realizate pe şoareci, și fără să provoace efecte secundare vizibile. Până la sfârșitul acestui an ea ar putea fi testată pe oameni, informează AFP. Dacă vă sperie marja de eficacitate, trebuie să știți că și pilulele contraceptive orale feminine au o eficiență tot de 99 %.

Pilulele masculine sunt cercetate încă din anii 1960

Rezultatele uimitoare urmează să fie prezentate în conferinţa de primăvară a Societăţii Americane de Chimie. Ele marchează o etapă importantă în evoluţia contracepţiei masculine, care rămâne o practică cu o frecvenţă marginală în rândul cuplurilor.  Cercetările privind obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi datează încă din anii 1960, când au apărut primele pilule pentru femei, a declarat Abdullah Al Noman, masterand la Universitatea Minnesota, care va prezenta rezultatele acestui studiu în cadrul conferinţei.

„Numeroase studii arată că bărbaţii sunt interesaţi de o împărţire a responsabilităţii contracepţiei în cadrul cuplului”, a declarat el. Până acum  doar două soluţii eficiente şi recunoscute de către medici există în cazul urmașilor lui Adam: prezervativele şi vasectomia.

Medicamentul nu apelează la hormoni

Așa cum se știe, pilula contraceptivă feminină se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, acţionând asupra testosteronului. Încercările de până acum au provocat efecte secundare indezirabile: precum creşteri în greutate, episoade de depresie şi creşterea nivelului de colesterol, cu o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiace.

Pentru a dezvolta o pilulă contraceptivă masculină non-hormonală, Abdullah Al Norman, care lucrează în laboratorul de cercetare condus de profesoara Gunda Georg, a vizat o proteină specifică, și anume receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha).

În organismul uman, vitamina A se transformă în numeroase elemente, inclusiv în acid retinoic, care joacă un rol important în creşterea celulelor, formarea spermatozoizilor şi dezvoltarea embrionului. Acidul retinoic are nevoie de aceşti receptori RAR-alpha pentru a acţiona. Astfel, experimentele în laborator au arătat că şoarecii lipsiţi de gena care codifică aceşti receptori sunt sterili.

Astfel, cercetătorii americani au dezvoltat un compus care blochează acţiunea receptorului RAR-alpha. Cercetătorii din Minnesota au folosit un model informatic pentru a identifica cea mai bună structură moleculară posibilă. Compusul lor chimic, denumit YCT529, a fost conceput pentru a interacţiona doar cu RAR-alpha, nu şi cu alţi doi receptori învecinaţi, RAR-beta şi RAR-gamma, fiind eliminate, astfel, efectele secundare.

Când va fi pusă în vânzare pilula contraceptivă masculină

Administrat pe cale orală şoarecilor masculi timp de patru săptămâni, YCT529 a redus drastic producţia de spermatozoizi şi a avut o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare. Mai mult, la șase săptămâni după ce au întrerupt consumul pilulei, șoarecii au putut procrea din nou.

Echipa de la Universitatea Minnesota, finanţată de National Institutes of Health (NIH) şi ONG-ul Male Contraceptive Initiative, colaborează cu compania YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile clinice pe voluntari umani în a doua jumătate a anului 2022, a precizat profesoara Gunda Georg. Dacă lucrurile vor avansa bine, peste cinci ani pilula ar putea fi disponibilă pe piață.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre