Simona Ionescu / Redactor Șef

Sărbătorile pot fi dificile. Cum țineți în frâu depresia de Crăciun

Sărbătorile pot fi dificile. Cum țineți în frâu depresia de Crăciun
Crăciunul poate fi o perioadă aglomerată și stresantă pentru oricine. Dar pentru cei care suferă de singurătate, depresie și alte probleme de sănătate mintală, sezonul sărbătorilor poate fi uneori foarte gest de gestionat.

Depresia de Crăciun poate veni pe nesimțite. Potrivit Age UK și altor studii, există multe motive pentru care oamenii ar putea găsi dificil sezonul festiv. Presiunea de a avea un „Crăciun perfect” și de a fi fericit pe tot parcursul acestuia poate fi o luptă chiar și pentru cei care nu au probleme de sănătate mintală existente. Cum țineți departe depresia de sărbători.

„De ce mă simt deprimat de Crăciun?”

Crăciunul îi încurajează pe oameni să cheltuiască mai mult, să socializeze mai mult, să mănânce și să bea mai mult… Lucruri care, în aparență, sunt distractive, dar pot deveni copleșitoare pentru multă lume. Iar cei singuri vor simți acest lucru și mai mult într-o perioadă în care toată lumea pare să fie înconjurată de cei dragi. Iar de aici până la apariția unei depresii, e un drum scurt, iar suferinzii consideră că perioada festivă este cel mai greu de îndurat. Așadar, dacă vă întrebați „De ce mă simt deprimat de Crăciun?”, să știți că nu sunteți singur.

Cum să faceți față depresiei de Crăciun

Dacă aveți un diagnostic existent de depresie, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face în perioada Crăciunului este luați tratamentul așa cum scrie la carte. Dar cel mai important este să aveți grijă de mental. Dacă anumite meditații, exerciții sau terapii v-au ajutat, asigurați-vă că le faceți o prioritate chiar și în timpul sărbătorilor.

Depresia de Crăciun poate fi învinsă! Sursă foto: medium.com

Există diferite tipuri de depresie și nu există un tratament unic, așa că este important să identificați ceea ce funcționează. Dacă nu ați fost diagnosticat cu depresie, dar simțiți că dați semne de depresie, sau dacă, din orice motiv, vă luptați să vă descurcați cu sănătatea mintală, cereți ajutor.

Singurătatea de Crăciun

În timpul sărbătorilor, mulți oameni prețuiesc să petreacă timp cu familia și prietenii. Cu toate acestea, în fiecare an, se estimează că aproape un milion de persoane în vârstă își petrec singure ziua de Crăciun. Pentru aceștia, Nașterea Domnului este doar o altă în care singurătatea le este cel mai bun prieten. O perioadă greu de gestionat este pentru persoanele care i-au pierdut pe cei dragi, acest sezon trezindu-le amintiri. Dar și tinerii pot suferi enorm de Crăciun, mai ales dacă nu primesc vreo invitație de la vreun prieten.

Cum să combateți sentimentul de singurătate

Dacă vă aflați fără planuri pentru Crăciun, fiți creativi. V-ați sunat prietenii pentru a face planuri împreună? Specialiștii spun că organizațiile caritabile joacă un rol vital în a ajuta la combaterea singurătății. Ce spuneți dacă v-ați oferi voluntar? Poate fi o ocazie excelentă de a cunoaște oameni noi și de a vă bucura de festivități.

Oamenii de știință spun că un cadou pe care să vi-l oferiți singuri vă poate îmbunătăți foarte mult starea mentală. Încercați să nu vă lăsați prins de ideea nerealistă de a avea un „Crăciun perfect”. Viața reală nu seamănă, aproape fără excepție, cu reclamele publicitare. A avea așteptări mari de la perioada sărbătorilor nu face decât să pună o presiune suplimentară de care nu aveți nevoie.

Luați lucrurile așa cum sunt și păstrați-vă mintea deschisă. După un an atât de greu și obositor, Crăciunul poate fi cel mai bun moment în care să vă odihniți. Veți vedea că lucrurile se schimbă radical.

Nu consumați băuturi alcoolice în exces de Crăciun. Nu vă veți simți mai bine

Faceți un buget

Între cumpărături, agățarea decorațiunilor și trimiterea de felicitări interminabile, Crăciunul are tendința de a se simți ca nimic altceva decât o misiune de a trece printr-o listă lungă de lucruri de făcut. Luați-o mai încet, spun specialiștii. Crăciunul poate fi scump, de aceea e important să faceți un buget și să începeți să faceți cumpărăturile din timp. Iar dacă veți face achiziții online, veți putea evita aglomerația și puteți rezista tentației de a cumpăra în panică.

Alcoolul este un depresiv

Cei mai mulți oameni consumă băuturi mai mult decât ar trebui de Crăciun. Încercați să nu vă bazați pe băutură pentru a vă calma anxietatea. În plus, consumul excesiv de alcool vă va face să vă simțiți mai rău pe termen lung și vă poate agrava depresia. Dacă luați antidepresive, de obicei se recomandă să evitați complet alcoolul. Plimbarea este foarte importantă în perioada sărbătorilor de iarnă și e bine să profitați de zilele însorite, chiar dacă este frig.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre