Sardinele, pești adorați de români, constituie una dintre cele mai bune surse naturale de calciu, fosfor, magneziu și potasiu, iar bucătari din toată lumea le consideră anul acesta noua revelație gastronomică.
Pești mici, cu oase moi, care fac parte din familia heringilor, sardinele provin din insula mediteraneană Sardinia, unde în trecut erau puzderie, sunt noua revelație gastronomică a lui 2024. Specialiștii recomandă să fie consumate fie în stare proaspătă, fie la conservă, afumate sau murate.
Beneficii pentru sănătate
Sardinele sunt pești grași care conțin acizi grași omega-3, care sunt grăsimi prezente adesea în plante și organisme marine. Peștii sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine, vitamine, seleniu și calciu. Există trei acizi grași omega-3 principali, dintre care doi se găsesc în mod natural în sardine.
E vorba de acidul eicosapentaenoic (EPA), pe care peștii îl obțin din algele pe care le consumă, și acidul docosahexaenoic (DHA), care se găsește în multe părți ale corpului uman, inclusiv în ochi, creier și inimă. Oamenii de știință spun că odată ce odată ce veți consuma sardine săptămânal, acestea asigură, în medie, 250 mg EPA și DHA.
Excelente pentru sănătatea sugarilor
Studiile au arătat că un consum de sardine în timpul sarcinii și alăptării este asociat cu rezultate îmbunătățite în ceea ce privește sănătatea sugarilor. Cu toate acestea, persoanele însărcinate și cele care alăptează ar trebui să aleagă pește și fructe de mare doar din sursă sigură. Tot sardinele sunt cele care țin departe boala Alzheimer, demența dar și funcția cognitivă.
Proteine și vitamine
Cantitatea zilnică recomandată de proteine pentru adulți este de 46-56 de grame. Sardinele sunt o sursă bună de proteine, o ceașcă de sardine în ulei din conservă conținând 36,7 g din acest macronutrient. Sardinele sunt o sursă excelentă și de seleniu, dar și de vitamina B12, de ajutor ajută la menținerea sănătății sângelui și a sistemului nervos.
Oase sănătoase
Avem nevoie de calciu pentru oase sănătoase, iar o cană de sardine în ulei conține 569 mg de calciu. Ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din cele 1.000 mg pe care experții le recomandă pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani. Sardinele conțin și alte substanțe nutritive esențiale pentru oase sănătoase, cum ar fi vitamina D, magneziu și fosfor.
Ajută la menținerea siluetei
Potrivit unei analize din 2018, acizii grași omega-3 pot ajuta la pierderea în greutate prin modificarea proceselor metabolice. Unele dintre aceste procese includ suprimarea apetitului, inflamația și expresia genelor. Aceeași recenzie sugerează că omega-3 poate regla leptina, un hormon care îi spune unei persoane că este sătulă.
Cercetătorii concluzionează că, deși studiile nu au demonstrat încă că omega-3 au beneficii consistente pentru pierderea în greutate, acestea au demonstrat îmbunătățiri ale profilului metabolic în rândul persoanelor cu obezitate.Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul a două porții de pește (în special sardine) pe săptămână.
Sardinele, cele mai bune alegeri
Cu toate acestea, unii pești pot avea niveluri ridicate de contaminanți, cum ar fi mercurul. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) consideră că sardinele sunt una dintre „cele mai bune alegeri”, datorită nivelului mai scăzut de mercur. De aceea, sardinele sunt recomandate femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani, pe care o consideră vârsta fertilă, dar și persoanelor însărcinate și care alăptează, copiilor mici. Atenție! Omega-3 poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina.
Sardinele proaspete trebuie să fie ferme la atingere
Oamenii pot alege să mănânce sardine proaspete sau conservate ca parte a unei diete sănătoase. Sardinele proaspete trebuie să fie ferme la atingere și să aibă ochii strălucitori și pielea lucioasă. Sardinele conservate în ulei au cantități similare de omega-3 cu cele din conservele de sardine în sos de roșii.
Alegerea unui produs cu sos de roșii oferă beneficiile suplimentare pentru sănătatea inimii oferite de licopenul conținut, un carotenoid prezent în roșii. Tot mai mulți bucătari din întreaga lume au înțeles cât de importante sunt sardinele pentru organism, de aceea au început să le introducă în tot mai multe rețete delicioase.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook