Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a solicitat, în ultimele zile, teste rapide pe bază de salivă pentru detectarea cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor. Este nemulțumit că în ultimele două luni de școală au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a răspuns că nu are bază legală să achiziționeze aceste teste pentru instituțiile de învățământ. Se așteaptă validarea testelor de către Institutul Național de Sănătate Publică. INSP ține să explice că România se raportează la documentele UE și că în documentele UE definiția de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă și testele pe bază de salivă.
În tot acest timp, în care autoritățile române aruncă pisica testelor COVID-19 dintr-o ogradă în alta, alte state membre UE nu au nicio problemă. Acolo se derulează campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă în lupta contra SARS-CoV-2.
Se ciondănesc pe testele rapide. Autoritățile române își pasează mingea deciziei
Europa se confruntă cu al treilea val al pandemiei de COVID-19. Pe lângă campania de vaccinare și restricțiile specifice, țările europene anunță campanii de testare în masă folosind teste rapide, inclusiv non-invazive, pe bază de salivă, în lupta contra pandemiei.
Și în România, ministrul Sorin Cîmpeanu, a cerut teste rapide pe bază de salivă pentru testarea elevilor la revenirea din vacanță, după modelul altor țări europene. Dar oficialii români continuă să își paseze mingea asumării deciziei de la o instituție la alta.
După ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, răspundea că instituția pe care o conduce nu are bază legală să achiziționeze teste rapide pentru școli, Vicepremierul Dan Barna așteaptă validarea INSP-ului pentru a lua o decizie în privința folosirii acestor teste în școli și grădinițe.
”Noi nu suntem împotrivă și vreau să fiu foarte clar. În măsura în care INSP-ul va spune da, această testare e una corectă, care funcționează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări. Și eu îmi doresc, cum începe școala să avem acest mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situația ca anumite clase să fie închise”, a declarat Vicepremierul Dan Barna la Digi24, care speră că validarea testelor din partea INSP va veni în următoarele zile.
Pe de altă parte, INSP-ul așteaptă modificarea definițiilor pentru testele și proba folosită în testele COVID-19 din documente UE înainte să se pronunțe în privința testelor rapide pe bază de salivă.
”Tipul de teste și tipul de probă care sunt utilizate în confirmarea unei infecții cu virusul Sars-CoV-2 este o componentă esențială din definiția de caz, nu din metodologia de supraveghere în integralitatea sa. Definiția de caz utilizată în România ține cont de definiția de caz existentă la nivelul tuturor statelor membre UE. Cel puțin deocamdată, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definiției de caz care să ia în calcul tipul de probă salivă”, a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.
Între timp, chiar și fără modificări de definiții de caz, alte state membre UE și Marea Britanie derulează campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă, pentru protejarea populației și stoparea pandemiei.
Testare în masă cu teste rapide pe bază de salivă în Austria
În plină carantină regională, guvernatorul landului austriac Burgenland, a anunțat la sfârșitul lunii martie că va demara o campanie de testare în masă în perioada sărbătorilor pascale. Guvernatorul Hans Peter Doskozil a declarat că va testa gratuit întreaga populație a ținutului cu teste rapide non-invazive pe bază de salivă. Acesta a menționat că au fost comandate 300.000 de teste rapide pe bază de salivă care vor fi distribuite tuturor locuitor din landul austriac.
„Fiecare dintre propriile noastre acțiuni pot ajuta la controlul pandemiei, pe de o parte, și la transformarea pandemiei într-o spirală negativă, pe de altă parte”, a spus Doskozil, considerând testarea în masă cu teste rapide pe bază de salivă o soluție la îndemână pentru controlul răspândirii noului coronavirus.
Teste rapide pe bază de salivă în școlile franceze încă din februarie
Franța a aprobat încă din februarie înlocuirea testelor rapide antigen cu cele non-invazive pe bază de salivă pentru testarea săptămânală a elevilor.
„Categoria prioritară sunt copiii școlarizați pentru a identifica, fără a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva și proteja școlile, care dorim să rămână deschise cât mai mult timp posibil”, anunța în februarie ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran.
Oficialul francez a menționat că decizia a fost luată pentru a nu îi perturba prea mult pe cei mici şi a evita introducerea de bețișoare în fosele nazale.
Astfel, începând cu mijlocul lunii februarie, autoritățile franceze au efectuat în medie 200.000 – 300.000 de testări săptămânale în rândul școlarilor folosind teste rapide pe bază de salivă.
Citiți și pe Rețete și Vedete: Boris Johnson anunță testare în masă în Marea Britanie. Vrea să facă ce în România nu se face
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook