Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretul oamenilor care trăiesc peste 100 de ani. Iată la ce trebuie să avem grijă

Secretul oamenilor care trăiesc peste 100 de ani. Iată la ce trebuie să avem grijă
De câte ori nu v-ați mirat când ați auzit de oameni care trăiesc foarte mult, fără să aibă probleme cu sănătatea? Studiile au arătat și ce se întâmplă în organismul acestora.

E un vis să trăiești peste 100 de ani, dar nu imposibil. Cercetătorii vă spun și ce aveți de făcut.

Potrivit informațiilor oferite de The Independent, oamenii care vor să trăiască peste 100 ani au un sistem imunitar foarte bun, care rămâne funcțional și la o vârstă înaintată. Acești oameni iubiți de Dumnezeu au în organism o compoziție deosebită de celule imunitare, care îi ajută să aibă sistemul imunitar foarte puternic, susțin autorii acestui studiu, printre care sunt și cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston.

Noul studiu, New England Centenarian Study, unul dintre cele mai mari asupra persoanelor din America de Nord care au ajuns la vârste foarte înaintate, a fost publicat recent în jurnalul EBioMedicine.

Cel mai mare set de date despre centenari

Oamenii de știință au secvențiat celule de la șapte centenari  pentru a evalua molecule din celule mononucleare din PBMC, o categorie de celule imunitare din sânge. Astfel, savanții au descoperit modificări ale funcției lor, unice pentru bunici.

„Am adunat și analizat ceea ce este, după cunoștințele noastre, cel mai mare set de date despre subiecți centenari, care ne-a permis să definim caracteristicile unice ale acestei populații și să identificăm factorii moleculari și stilul de viață care contribuie la longevitatea lor”, a declarat autorul principal al studiului, Stefano Monti.

Centenarii au factori de protecție

La rândul său, coautorul studiului, Tanya Karagiannis a mărturisit că „datele noastre susțin ipoteza că centenarii au factori de protecție care le permit să se recupereze după boală și să ajungă la vârste extreme”. Ce înseamnă asta? Că sistemul lor imunitar se adaptează pe măsură ce oamenii sunt supuși la infecții și se vindecă. O capacitate care, în  mod normal, scade odată cu înaintarea în vârstă.

„Centenarii și longevitatea lor excepțională ne oferă o „schemă” pentru o viață mai productivă și mai sănătoasă”

„Profilurile imunitare pe care le-am observat la centenari confirmă un lung istoric de expunere la infecții și capacitatea de a se vindeca și vin în sprijinul ipotezei că centenarii au factori de protecție care le măresc capacitatea de a se recupera după infecții.

Centenarii și longevitatea lor excepțională ne oferă o „schemă” pentru o viață mai productivă și mai sănătoasă. Sperăm să învățăm tot ce putem despre extinderea duratei de viață sănătoasă”, a amintit și a spus Paola Sebastiani, un alt autor al studiului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre