Simona Ionescu / Redactor Șef

Semnal de alarmă: Parfumurile pot îmbolnăvi copiii

Semnal de alarmă: Parfumurile pot îmbolnăvi copiii
Doamnele nu-și văd viața fără parfumuri, dar oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Există și parfumuri care vă pot îmbolnăvi.

Potrivit informațiilor oferite de Washington Post, parfumurile care vă pot da sănătatea peste cap conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de ftalați, care ajută mirosul să reziste mai mult. Oamenii de știință susțin că riscurile sunt atât pentru adulți cât și pentru copii.

Ftalații, perturbator endocrin

Substanța chimică este considerată a fi un perturbator endocrin, ceea ce înseamnă că interferează cu capacitatea organismului de a produce și regla hormonii. Iar acest lucru implică riscuri frapante pentru dezvoltarea copiilor.

Dar ftalații au fost, de asemenea, legați de bolile cardiovasculare la adulți. În cazul femeilor adulte, un studiu a ilustrat beneficiile aproape imediate ale eliminării produselor de înfrumusețare infuzate cu ftalați. După numai 28 de zile, participantele au prezentat nu numai concentrații reduse de ftalați în urină, ci și o scădere uimitoare a expresiei genelor asociate cancerului.

„Hormonii sistemului endocrin sunt asemănători din punct de vedere structural la animale și oameni”

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Parfumurile vă pot îmbolnăvi
Parfumurile conțin o substanță care vă poate îmbolnăvi

„Dacă o substanță chimică are efecte de perturbare a sistemului endocrin la animale, există o certitudine excepțional de mare că acest lucru se întâmplă și la oameni.

Hormonii sistemului endocrin sunt asemănători din punct de vedere structural și funcțional, dacă nu identici, la animalele și oameni”, spun cercetătorii. Renunțarea la ftalați nu trebuie să însemne renunțarea la parfumuri, săpunuri și toate celelalte produse de înfrumusețare.

Atenție! Recipientele de plastic pentru animale conți ftalați!

Există alternative fără ftalați și vă puteți reduce prioritar expunerea prin alte mijloace, cum ar fi evitarea consumului de alimente ultraprocesate. Ftalații sunt, de asemenea, foarte utilizați în recipientele de plastic pentru alimente, astfel încât evitarea încălzirii meselor în acestea este o altă modalitate de a minimiza riscul.

„Luați în considerare toate sursele de potențiali perturbatori endocrini. Concentrați-vă pe schimbări care sunt sustenabile pentru stilul de viață și resurse”, a declarat Rebecca Jeun, endocrinolog la Universitatea din Louisville Health, pentru WaPo.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri