În timpul pandemiei, strănutul sau tusea în public a devenit o problemă semnificativă. Nu se putea strănuta nici măcar cu masca pe față de teama de a nu fi stereotipizat ca purtător al bolii. Așadar, atunci când apare tentația, ar trebui să ne reținem strănutul?
Specialiștii spun să nu o faceți! Strănutul este tehnica organismului de a elimina iritanții din nas și gât, cum ar fi bacteriile, polenul sau praful. Potrivit Asociației Americane a Plămânilor, acesta poate elibera zeci de mii de picături pe nas cu o viteză de până la 160 de kilometri pe oră.
S-ar putea să se rupă timpanul
Oprirea bruscă a unui strănut poate crește presiunea în pasajele nazale, urechi și chiar în ochi. Această creștere bruscă a presiunii poate duce la disconfort sau la potențiale leziuni, cum ar fi spargerea timpanului sau deteriorarea micilor vase de sânge din ochi. A existat un caz cu câțiva ani în urmă, când un bărbat din Marea Britanie și-a rupt partea din spate a gâtului în timp ce își reținea un strănut.
„Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachio. Dacă vă rețineți un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va curge spre ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la o traumă în timpan”, susține și dr. Abramowitz.
Puteți face infecții la urechi
Redirecționarea aerului din pasajele nazale și înapoi spre urechi ar putea trimite germeni sau mucus plin de aceste toxine în urechea medie, producând o infecție. Aceste infecții sunt chinuitor de dureroase. Uneori, infecțiile urechii medii se vindecă de la sine, dar în alte situații, va trebui să apelați urgent la ajutorul medicilor.
Fracturi ale coastelor
Atunci când înăbușiți un strănut închizând nasul și gura, aerul de înaltă presiune nu are o cale normală de ieșire. În schimb, este forțat înapoi în sistemul respirator cu o forță considerabilă. Această presiune poate afecta structurile delicate din piept, inclusiv plămânii și vasele de sânge, și ar putea contribui la fracturi ale coastelor sau la alte complicații în organism. Și chiar a ruperii vaselor de sânge din ochi sau creier.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook