Simona Ionescu / Redactor Șef

Curiozități despre strănut. De ce spunem „Sănătate” când cineva strănută

Curiozități despre strănut. De ce spunem „Sănătate” când cineva strănută
Banalul strănut este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de apărare ale organismului. Atunci când mucoasa nasului intră în contact cu polen, fum, praf, sau se irită din cauza unei răceli, organismul reacționează prompt.

Strănutul ne protejează sănătatea întregului organism, fiind un reflex important al sistemului imunitar, care ne conservă bunăstarea fizică. Centrul de strănut este situat în trunchiul cerebral, parte a encefalului. Acesta transmite semnale de protecție către alte părți ale creierului implicate: gâtul, ochii, nasul și gură.

Curiozități despre strănut

Strănutul este un mecanism de apărare a organismului. Mușchii pieptului se contracta puternic, iar mușchii gâtului se relaxează. Că rezultat, aerul, împreună cu salivă și mucusul, sunt forțate să iasă din organism. În felul acesta, sunt eliminate  substanțele ce cauzează reacția, scrie doctorulzilei.ro.

În momentul strănutului, deschizătura dintre gât și gură se închide, iar aerul este eliminat pe nas, cu viteză uimitoare de 200 km/h! Atunci când strănuți, automat închizi ochii. Există o legendă urbană care spune că dacă ai ține ochii deschiși în timpul unui strănut, aceștia ar ieși din orbite. Medicii infirmă acest mit.

Când strănuți, răspândești microbi

  • Unii oameni strănută doar o dată, în vreme ce alții nu se pot opri decât după două-trei strănuturi. Se pare că ține de nivelul de iritare al nasului. Se poate întâmpla să strănuți și de 10-20 de ori în continuu.
  • Când strănuți, microbii se răspândesc în jur pe o distanță de până la 9 metri. Deci nu prea avem șanse să nu luăm și noi răceală, dacă ne aflăm într-o încăpere cu o persoană răcită. Viteza unui strănut poate depăși chiar și 100 km/oră și eliberează în aer aproximativ 100 de mii de microbi.

De ce se urează „Sănătate” când cineva strănută

Există o legendă urbană care spune că inima ți se oprește timp de o secundă, atunci când strănuți. Însă acest mit a fost demontat de oamenii de știință. Teama de a nu i se întâmplă ceva rău, ba chiar moartea, celui ce strănută, a făcut să se recurgă, la popoarele civilizate, la cunoscuta urar. Mulți spun „Doamne-ajută!”, „Să-ți fie de bine!”, „Sănătate!”, scria I. Aurel Candrea, într-o lucrare despre medicină magică publicată în 1944.

Cercetătorii spun că este mai bine să nu te abții. Sunt rare cazurile ca un strănut puternic ținut în frâu să cauzeze spargerea unor vase de sânge la nivelul creierului.

Smulgerea firelor de păr de la nivelul sprâncenelor declanșează, la majoritatea oamenilor, senzația de strănut. Acest lucru se întâmplă datorită legăturilor nervoase de la nivelul nasului.


5 mituri false despre alimentația sănătoasă

Ce poți face dacă deodorantul tău nu mai este eficient. Sfaturi practice

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre