Conform medicului nutriționist Mihaela Bilic, există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi.
De ce erau oamenii mult mai sănătoși în vechime? Ce alimente consumau? Printre produsele care nu le lipseau din dietă se numărau ghearele de pui și picioarele și urechile de porc care, fierte la temperaturi scăzute, se transformă în gelatină. Cel mai bun colagen luat din alimentație.
Din nefericire, colagenul conținut de organismul nostru scade cu 1% în fiecare an, după vârsta de 20 de ani. Alți factori care contribuie la această degradare sunt fumatul, alcoolul consumat în exces, poluarea, stresul, dar și expunerea excesivă la soare.
Colagenul scade cu 30% în primii cinci ani după menopauză
Potrivit medicului Mihaela Bilic, doar în primii cinci ani după menopauză, lipsa estrogenului duce ca sinteza de colagen să scadă cu aproximativ 30%. Și tot un impact negativ asupra colagenului îl are și nivelul crescut de homocisteină sau cortizol.
Siliciul susține producția de colagen
O persoană care nu are probleme cu producția de colagen are o piele elastică și fermă, fără riduri, sistemul osos și muscular e puternic, iar ligamentele rezistente, părul și unghiile și sănătoase și nu suferă de dureri de articulații. Cei care au nevoie de colagen pentru o bună funcționare a organismului optează pentru suplimente și au grijă la alimentație.
Dar, spune specialistul, nu este de ajuns pentru ca această proteină să stimuleze producția internă. Cel care ajută este siliciul. Medicul Mihaela Bilic recomandă suplimente cu siliciu stabilizat sub formă de acid ortosilicic, al căror rol este să activeze enzimele cheie generatoare de colagen.
Un strop de siliciu
„Aceste suplimente sunt 100% vegane și nu conțin colagen, ci protejează propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care îl distrug. Secretul tinereții fără bătrânețe? Un strop de siliciu, care să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte”, este mesajul medicului nutriționist pentru toți cei care să-și păstreze tinerețea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook