Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu desfășurat timp de 20 de ani arată adevărul despre dieta vegană. Iată cum îți afectează sănătatea

Studiu desfășurat timp de 20 de ani arată adevărul despre dieta vegană. Iată cum îți afectează sănătatea
O dietă bazată pe plante pare a fi cea mai bună opțiune pentru sănătatea și longevitatea oamenilor. Oamenii de știință, care au efectuat o analiză generală de peste 20 de ani, susțin că există un risc redus de boli majore.

După 20 de ani de analize, o echipă condusă de medicul Angelo Capodici de la Universitatea din Bologna, Italia, a constatat că oamenii care urmează o dietă pe bază de plante, vegetariană și vegană, au un risc scăzut de boli majore.

Factor de risc pentru problemele cardiovasculare

Asta nu înseamnă că ar trebui să excludeți imediat carnea din dietă, pentru că nevoile alimentare ale indivizilor pot varia semnificativ. Dar o schimbare în alimentație ar putea fi un instrument puternic pentru îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate, dacă se poate face în condiții de siguranță.

Multe studii arată modul în care alimentele pe care le consumăm afectează rezultatele în materie de sănătate, dietele bogate în carne roșie și procesată, cereale rafinate și zahăr adăugat fiind identificate ca factor de risc pentru probleme precum bolile cardiovasculare (CVD) și cancerul.

Studiul a fost realizat între ianuarie 2000 și iunie 2023

Deoarece dieta este una dintre variabilele relativ ușor de modificat, Capodici și colegii săi au dorit să analizeze mai îndeaproape impactul alimentației pe bază de plante asupra riscului de apariție a acestor boli, afecțiunile cardiovasculare și cancerul fiind cele două cauze principale de deces și invaliditate la nivel mondial.

Aceștia au studiat 48 de recenzii și meta-analize efectuate între ianuarie 2000 și iunie 2023 și au constatat că dietele vegetariene și vegane au fost asociate cu o stare de sănătate mai bună în ceea ce privește o serie de factori de risc atât pentru cancer, cât și pentru boli cardiovasculare.

Atenție! Dietele pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale

Dieta pe bază de plantă ține la distanță apariția bolilor. Sursă foto: www.heartandstroke.ca

Echipa a remarcat, totuși, că femeile însărcinate vegane și vegetariene nu au prezentat un risc semnificativ mai mic de diabet gestațional și hipertensiune arterială. „De asemenea, a fost descris faptul că vegetarienii, pe lângă consumul redus de carne, au consumat mai puține cereale rafinate, grăsimi adăugate, dulciuri, alimente pentru gustări și băuturi calorice decât non-vegetarienii și au avut un consum crescut de o mare varietate de alimente vegetale”, scrie echipa.

Dar dietele pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale. Și, bineînțeles, multe afecțiuni de sănătate diferite, cum ar fi alergiile și afecțiunile gastrointestinale, necesită o abordare atentă și personalizată a alimentelor. De aceea, cercetătorii avertizează împotriva adoptării pe scară largă a dietelor pe bază de plante.

Poate fi una dintre strategiile preventive ale celor două boli cronice din secolul al XXI-lea

Mai degrabă, ei spun că ar trebui efectuate cercetări mai bine direcționate și mai specifice, pentru a preciza de ce aceste diete sunt corelate pozitiv cu o sănătate mai bună.

„Studiul nostru evaluează diferitele impacturi ale dietelor fără animale pentru sănătatea cardiovasculară și riscul de cancer, arătând cum o dietă vegetariană poate fi benefică pentru sănătatea umană și poate fi una dintre strategiile preventive eficiente pentru cele două boli cronice cu cel mai mare impact asupra sănătății umane în secolul XXI”, spun cercetătorii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre