Simona Ionescu / Redactor Șef

Telefonul mobil provoacă insomnii cronice. Ce recomandă specialiștii

Telefonul mobil provoacă insomnii cronice. Ce recomandă specialiștii
Suntem în epoca vitezei, când mici sau mari nu putem trăi fără telefonul mobil. Dar câți dintre oameni știu că acesta este și periculos? Specialiștii susțin că acesta provoacă, printre altele, și insomnii cronice.

Potrivit specialiștilor, lumina din ecranele telefoanelor, tabletelor sau calculatoarelor poate afecta capacitatea de a adormi. Specialiștii susțin că acele cantități mici de lumină artificială de la ecrane pot cauza o întârziere a ritmului circadian, ceasul normal de somn și trezire al organismului. De aici, la apariția insomniilor cronice nu mai e decât un pas.

Apare oboseala în timpul zilei

Un studiu publicat în Frontiers in Psychiatry, a analizat utilizarea smartphone-urilor în rândul a 1043 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani de la King’s College London. La finalul studiului, oamenii de știință au arătat că aproape 40% dintre studenții universitari s-au calificat drept „dependenți” de smartphone-uri.

Studenții au raportat la rândul lor o calitate slabă a somnului, a constatat studiul. Acest lucru este în concordanță cu studii anterioare care au constatat că utilizarea excesivă a telefoanelor inteligente pe timp de noapte este asociată cu probleme de adormire, reducerea duratei somnului și oboseală în timpul zilei.

Sfaturi importante pentru cei care folosesc telefoanele mobile

Specialiștii vin și cu câteva sugestii pentru a dormi atât cât îi este necesar organismului. Luați în considerare trecerea ecranului la modul scară de gri, care îl va face mai puțin captivant, spun experții.

Într-un interviu recent pentru CNN, dr. Vsevolod Polotsky, care conduce cercetarea de bază a somnului în cadrul diviziei de medicină pulmonară și de îngrijire critică de la Johns Hopkins University School of Medicine susține că, de fapt, regula nr. 1 este „fără computere, telefoane mobile și PDA-uri în pat și cu cel puțin o oră înainte de culcare”.

Sunt suprimate nivelurile de melatonină

Telefoanele mobile duc la insomnie cronică

Acest lucru se datorează faptului că „orice sursă de lumină cu spectru LED poate suprima în continuare nivelurile de melatonină”, a spus Polotsky. Melatonina, secretată într-un ritm circadian zilnic de 24 de ore, este adesea denumită „hormonul somnului”, deoarece dormim mai bine în timpul nopții, când nivelurile ating punctul maxim.

Specialiștii vă sfătuiesc să închideți telefonul în anumite momente ale zilei: când participați la întâlniri, luați cina, vă jucați cu copiii și, desigur, conduceți.

Telefoanele mobile agravează și durerile de cap

Opriți aplicațiile de social media, precum Facebook și Twitter, de pe telefon și verificați doar de pe laptop. Încercați să vă reduceți la intervale de 15 minute în anumite momente ale zilei, când nu va afecta munca sau viața de familie. Un alt studiu a scos la iveală faptul că smartphone-urile pot agrava durerile de cap.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre