Simona Ionescu / Redactor Șef

Tendințe gastronomice în 2024. Ce spun experții

Tendințe gastronomice în 2024. Ce spun experții
De la nutriția personalizată la schimbările din domeniul proteinelor de origine vegetală. Sunt o parte din tendințele gastronomice în anul în care am intrat, spun experții.

Experții din industrie văd un interes continuu pentru adaptogeni, o cerere în creștere pentru îndulcitori naturali și o prezență tot mai redusă a celulozei în carnea pe bază de plante. Ce tendințe gastronomice se prefigurează pentru 2024.

Tendințe gastronomice în 2024. Ce spun experții

Observatorii din industrie au urmărit îndeaproape cererea consumatorilor și prognozează atenția continuă pentru adaptogeni, interesul sporit pentru îndulcitorii naturali și prezența tot mai redusă a celulozei în carnea pe bază de plante. Interesul permanent pentru sănătate și bunăstare rămâne în centrul oricăror previziuni privind ingredientele care ar putea conduce la dezvoltarea produselor.

Ciupercile vindecătoare, în tendințele anului 2024

Potrivit www.just-food.com, retailerul american Whole Foods Market consideră că gradul de conștientizare a adaptogenelor va continua să crească în anul următor, așteptându-se ca tot mai multe produse alimentare să încorporeze ingrediente precum ashwagandha, folosită ca plantă medicală de mai bine de 2000 de ani, dar și ciuperca Cordyceps. De asemenea, în băuturi și alimente, inclusiv în cafea se preconizează că se va găsi și coama leului (Lion’s Mane), un alt tip de ciupercă, care stimulează creierul, iar rezultatele sunt extraordinare.

Antibiotic, antihipertensiv, cardioprotector

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară) enumeră beneficiile afirmând că ciuperca coama leului este „antibiotic, anticarcinogen, antidiabetic, anti-oboseală, antihipertensiv, anti-hiperlipodemic, anti-îmbătrânire, cardioprotector, hepatoprotector, nefroprotector, neuroprotector și îmbunătățește anxietatea, funcția cognitivă și depresia”.

Ciuperca cordyceps

Ciuperca ashwagandha a crescut în popularitate datorită TikTok-ului

Ciuperca ashwagandha, în special, a crescut în popularitate în ultimele luni, în parte datorită TikTok (unde hashtag-ul #Ashwagandha a adunat până în prezent aproximativ 1,1 miliarde de vizualizări). Primele cercetări sugerează că extractul poate ajuta la ameliorarea tulburărilor neuropsihiatrice legate de stres, cum ar fi anxietatea, și la creșterea nivelului de testosteron la bărbați, printre alte beneficii.

„Furnizorii de ingrediente trebuie să răspundă acestei preferințe a consumatorilor pentru ingrediente care au beneficii multiple”

„Observăm că generația Z ia cu adevărat notă de modul în care diverse ingrediente joacă un rol în sănătatea lor mintală, în timp ce consumatorii mai în vârstă sunt în general mai concentrați pe beneficiile pentru sănătatea fizică. Astăzi, furnizorii de ingrediente trebuie să răspundă acestei preferințe a consumatorilor pentru ingrediente care au beneficii multiple, investind în cercetare pentru a găsi dovezi solide care să arate impactul pe care îl pot avea”, spune Beth Nieman Hacker, director global insights la Tate & Lyle, la Just Food. „

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre