O sumedenie de bacterii, viruși și paraziți apar în apă și în nisip și ne pot face viața un calvar atunci când vrem să ne simțim cel mai bine. Ce boli vă pot strica vacanța, ne-a declarat terapeutul Mihai Apostol.
Între 2009 și 2010, Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au numărat 81 de focare de boală legate de apele de agrement. Multe dintre acestea au fost depistate în surse de apă tratată, cum ar fi piscinele și parcurile acvatice, dar unele au apărut în medii naturale, cum ar fi râurile și plajele.
„Alegeți creme de protecție cu cât mai multe ingrediente naturale”
Odată cu vacanța de vară, specialiștii trag un semnal de alarmă privind frecventarea ştrandurilor şi piscinelor fără utilizarea de creme de fotoprotecţie. Ce se poate întâmpla dacă turiștii nu le folosesc?
Terapeut Mihai Apostol: Se pot trezi cu grade variate de arsuri solare, de la o simplă înroşire a pielii până la arsuri grave şi stare de rău general. De aceea, primul lucru când plecați în concediu este să vă luați în bagaj cremele de protecție. Sigur, acestea sunt alese în funcție de vârstă și tipul de piele.
Acestea trebuie aplicate la câteva ore și întotdeauna după ce ieșiți din apă. E important ca orice cremă aleasă să aibă cât mai multe ingrediente naturale, ulei de cătină, ulei de macadamia, unt de cacao, unt de shea, extract de gălbenele, rodie, goji, etc. și bineînțeles că nu aibă parabeni, alcool, alergeni sau derivați din petrol.
Mierea poate face minuni cu pielea în cazul arsurilor
Ce facem în condițiile în care aceste creme de fotoprotecție nu și-au făcut efectul întocmai cum ne-am dorit și ne-am trezit cu o arsură de toată frumusețea?
Terapeut Mihai Apostol: Apelăm la remediile naturale: comprese cu ceai de mușețel, mentă, lavandă, gălbenele, felii de castraveți reci. De asemenea, putem aplica și miere naturală pe zonele cu probleme, este pur și simplu extraordinară. Important de știut este că nimeni nu trebuie să stea la soare decât între anumite ore, respectiv între 00-09.00 și 17-20. Nu mergem la plajă decât cu ochelari de soare și ne îmbrăcăm corepunzător, cu lucruri din bumbac cât mai deschise la culoare.
Cât de repede se ia ciuperca piciorului de la piscină
O afecţiune care apare des la persoanele ce frecventează piscinele și ștrandurile este ciuperca piciorului, cu simptome neplăcute, de la mâncărimi până la fisuri la nivelul degetelor de la picioare. Cât de periculoasă e și cum o tratăm?
Terapeut Mihai Apostol: Ciupercile și infecțiile bacteriene ale picioarelor sunt microorganisme care reprezintă cel mai răspândit tip de boală contagioasă întâlnită în jurul piscinelor. Cum se poate lua ciuperca piciorului de la o piscină? Atunci când vă plimbați prin piscină sporii fungici care înfloresc în umiditate, rămân prinși în zona pielii, microorganismele având nevoie de un mediu cald și umed pentru a înflori.
Pe măsură ce ciuperca se dezvoltă chiar în interiorul unghiilor de la picioare, unghia devine mai groasă, galbenă și aspră. Purtați șosete din bumbac 100%, încălțăminte din piele sau alte materiale naturale și întotdeauna papuci. Și niciodată nu vă încălțați cu papucii altei persoane!
Ca tratament, sunt utile aplicații locale cu ulei esențial de lavandă, cimbru și te-tree. Se face o soluție din două linguri cu oțet de mere amestecate cu o lingură cu apă, iar cu acest amestec se spală locul cu probleme.
Ce este otita de piscină și cum se poate instala
Ce este așa numita otită de piscină de care se lovesc turiștii în concedii? Cât de gravă este maladia și cum se poate instala?
Terapeut Mihai Apostol: Otita de piscină apare atunci când apa stagnează la nivelul pavilionului urechii și se infectează. Dacă ați luat așa ceva în vacanță, mergeți la primul plafar și cumpărați câteva remedii naturale care vă pot fi de un real ajutor.
Se pot folosi local, două picături de soluție caldă ce conține extract de lumânărică, ulei de busuioc, mușețel, cimbru, în fiecare ureche, de două-trei ori/zi. Puneți apoi o bucățică mica de vată în ureche și stați liniștiți în jur de zece minute. Dar dacă după o zi constatați că nu se simte nici o ameliorare, mergeți imediat la medic. O otită netratată la timp poate duce chiar la surditate.
„Clorul din piscină se poate amesteca cu alte elemente și poate provoca probleme oculare”
O altă problemă a iubitorilor de piscine și ștranduri este conjunctivita de piscină. Cum putem să o vindecăm?
Terapeut Mihai Apostol: Substanțele chimice, bacteriile și virușii din apă vă pot irita și chiar infecta ochii. Cel mai adesea folosit dezinfectant pentru piscine este clorul. Dar acesta se amestecă cu alte elemente și de aici la apariția problemelor oculare e doar un pas. Ca să nu mai vorbim că apa de piscină e amestecată cu transpirație și uneori cu urină și materii fecale, dacă nu e curățată corespunzător.
Ca să preîntâmpinați conjunctivita de piscină, recomand să optați pentru ochelari de înot. Încercați să nu vă frecați la ochi și nu folosiți lentile de contact. Din nou, mierea de albine vă este un prieten extraordinar în tratarea conjunctivitei. Diluați miere de albine în apă distilată, în raport de 1:3 și puneți trei picături în ochi, timp de una-două săptămâni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook