Simona Ionescu / Redactor Șef

Tipul de ulei recomandat în funcție de preparatele culinare. Ce spun specialiștii

Tipul de ulei recomandat în funcție de preparatele culinare. Ce spun specialiștii
Bogate în grăsimi, uleiurile ne dau energia de care avem nevoie, dar trebuie folosite cu moderație, altfel se vor instala kilogramele în plus. Specialiștii spun ce tip de ulei se recomandă pentru diferite preparate culinare.

Uleiurile sunt nelipsite din alimentație, întrucât conțin vitaminele liposolubile A, D, E și K, furnizează acizi grași esențiali și dau savoare alimentelor noastre. Dar conțin și o serie de substanțe fitochimice cu rol important în sănătate. Dar uleiurile se aleg în funcție de preparatele culinare.

Uleiurile de măsline, macadamia, avocado și canula sunt bune pentru sănătatea inimii

Uleiul de macadamia, bun pentru sănătatea inimii

Potrivit nutriționistului Rose Carr s-a demonstrat că grăsimile mononesaturate sunt bune pentru sănătatea inimii. Uleiul de măsline este cel mai bine cunoscut pentru că are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate. Dar și uleiurile de nucă de macadamia, avocado și canola au, de asemenea, un nivel ridicat, așa că sunt alegeri sănătoase.

Specialiștii recomandă să alegeți uleiuri cu un conținut mai mare de grăsimi mononesaturate sau cu un conținut ridicat de grăsimi omega-3.

Alegeți un ulei care să nu ardă la foc mare

Ulei din tărâțe de orez

Atunci când gătiți cu uleiuri, trebuie să vă gândiți la două lucruri esențiale: cantitatea și punctul de fum. Dacă folosiți o tigaie cu fundul gros sau o tigaie antiaderentă, vă puteți descurca cu cantități destul de mici de ulei pentru a rumeni sau a prăji rapid alimentele.

Va trebui să alegeți un ulei care să nu se ardă la foc mare, adică unul cu un punct de fum ridicat. Atunci când ardeți uleiurile, se pierd antioxidanții și structura acizilor grași benefici. Uleiurile din tărâțe de orez, avocado, soia și șofrănel au puncte de fum foarte ridicate, care ar fi potrivite pentru orice gătit la temperaturi înalte, cum ar fi rumenirea, rumenirea sau prăjirea.

Iar cea mai sănătoasă opțiune ar fi uleiul din tărâțe de orez. De asemenea, uleiurile de susan, arahide și canola au puncte de fum de peste 200°C. Iar spray-urile sau pompele de ulei sunt o alternativă convenabilă care vă ajută să reduceți cantitatea de ulei folosită la gătit.

Uleiuri pentru salată

De ce să folosiți uleiul de macadamia

Pentru un ulei care își va adăuga propria sa aromă, alegeți uleiurile de măsline, avocado sau de semințe de in. Dacă preferați ceva mai subtil, sunt potrivite uleiul de canola sau de tărâțe de orez. Persoanele care își urmăresc greutatea pot fi tentate să nu mai folosească niciun ulei la salate.

Dar cercetările arată că adăugarea de ulei de măsline extravirgin la salată crește conținutul de antioxidanți, iar uleiul de avocado îmbunătățește absorbția antioxidanților benefici licopen și betacaroten din salată. Un motiv bun pentru a nu vă priva. Lumina, aerul și căldura sunt dușmanii uleiului! Protejați uleiurile depozitându-le într-un loc răcoros și întunecat. Nu folosiți niciodată un ulei care are un miros rânced!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre