Simona Ionescu / Redactor Șef

Tot ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Sfaturile specialistului 

Tot ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Sfaturile specialistului 
Miercuri, 26 ianuarie, a început campania națională de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. La nivel național au fost stabilite 219 centre de vaccinare pediatrice. Vaccinarea se poate face și la medicul de familie.

Marți au ajuns în țară 114.000 de doze, care au fost repartizate la toate centrele din țară. Vaccinarea se poate face pe bază de programare, pe platforma P_Ped, sau părinții pot merge direct la cabinetele medicale. CNCAV a pus la dispoziția părinților o hartă interactivă cu toate centrele de vaccinare disponibile la nivel național.

Potrivit dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, necesitatea vaccinării copiilor a fost determinată de iresponsabilitatea adulților care au refuzat vaccinarea în baza a tot felul de teorii conspiraționiste. Specialistul  explică de ce este bine ca micuții să fie imunizați.

Serul pentru copii conține o treime din doza pentru adulți

În primul rând, părinții trebuie să știe că serul, conceput special pentru această categorie de vârstă, are menirea de a preveni formele severe de boală, dar şi de a-i proteja pe cei vulnerabili din comunitate.

„Cel mai important lucru este că avem vaccin. Este dozat în aşa fel încât să fie o treime din doza vaccinurilor de la adulţi, adică e dozat pentru vârsta 5 – 11 ani. Vine în forme de prezentare care permit păstrarea şi în frigidere la 2 grade celsius, poate fi administrat în centre de vaccinare sau la cabinetul medicului de familie. Fiecare dintre părinţi să ceară informaţii de la personalul medical.

Ne dorim foarte mult să avem părinţi care în primul rând să se informeze, să înţeleagă de ce este important să prevenim o boală infecţioasă severă care ne-a pus la pământ doi ani, să ieşim din această pandemie”, afirmă medicul Valeria Herdea pentru News.ro.

Copiii sunt mai predispuși bolii în acest moment al pandemiei

Specialistul susține că, în cazul copiilor, riscul de transmitere a bolii este extrem de mare. De data aceasta, numărul deceselor ar putea crește în rândul copiilor.

„Avem de-a face cu un risc de transmitere în comunitate extrem de mare. După cum vedeţi, rata de transmisie este foarte mare şi riscul ca acel copil să se decompenseze şi să ajungă în terapie intensivă este unul prezent.

Nu cred că vrem să vedem 600 de decese, aşa cum am avut în octombrie, şi de data asta în rândul copiilor. Trebuie să ne gândim foarte clar: nu există soluţii ideale într-o situaţie pandemică, există soluţii pe care le aplici pentru că altă soluţie nu ai. Nu avem medicamente antivirale care să fie minunate şi să iei o doză şi să se rezolve această pandemie.

Și atunci vaccinarea este singura care ne oferă perspectiva de a scădea numărul de cazuri grave, de a reduce transmisibilitatea bolii, nu în ultimul rând de a reduce spitalizările şi de a reduce incidenţa cazurilor severe”, a explicat Dr. Valeria Herdea.

 Ce reacții adverse pot avea copiii

Un vaccin, în general, poate produce reacţii locale: se înroşeşte braţul, poate să-l doară pe copil o zi, două, poate să facă temperatură o zi două.

„Toate aceste lucruri reprezintă reacţia organismului. Este normal, se întâmplă la orice alt vaccin. Vaccinăm copii de 2 kilograme şi jumătate pentru că îi protejăm împotriva infecţiei cu virus hepatitic B sau împotriva formelor severe de tuberculoză, avem un program naţional de vaccinare cu 11 vaccinuri şi toate lucrurile astea şi-au demonstrat eficienţa. Atunci când vaccinăm, împiedicăm răspândirea bolii, împiedicăm formele severe de boală. Înţelegerea şi a sta de vorbă cu medicul şi a cere sfat sunt reacţii normale ale unui părinte”, a mai spus medicul.

Dr. Valeria Herdea a oferit și câteva sfaturi penttru părinții care au copiii cu simptome de răceală: „Ce mai este important? Să nu-l laşi în comunitate dacă este bolnav, la primele semne de boală să faci o testare corectă, nu mergi la medicul tău de familie, în regulă, există centre medicale private, îţi faci o testare şi nu circuli dacă eşti pozitiv. Este esenţial să avem responsabilitate şi să fim întotdeauna avertizaţi despre ceea ce se întâmplă dacă ne îmbolnăvim grav”.

Sursa foto: UNICEF

Citiți și Doctorul Pautov spune adevărul despre vaccinarea copiilor! Contrazice mesajele alarmante de până acum!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre