Ayahuasca a prins teren în ultimii ani și curiozitatea față de această băutură a crescut. Preparatul este considerat în mod eronat o singură plantă. În realitate, este o băutură compusă din două plante: frunze de Chacruna, cunoscută și sub denumirea de Psychotria viridis, și tulpina plantei agățătoare Banisteriopsis caapi. Chacruna conține o substanță numită dimetiltriptamina (DMT), foarte similară ca structură cu serotonina și un compus prezent în ciupercile magice și LSD. acum, DMT-ul din ayahuasca este testat pentru depresie.
Culturile indigene folosesc ritualul ayahuasca de foarte multă vreme în tratarea bolilor psihice și ale „pacienților” care se aventurează să treacă pragul șamanilor. Preparatul este supranumit „molecula spiritului” pentru modul în care influențează conștiința umană și inducerea halucinațiilor care au fost descrise. În unele cazuri, aceasta fiind o experiență similară morții.
DMT, folosit într-un studiu clinic de o firmă britanică pentru tratarea depresiei
Small Pharma, o firmă britanică, a dezvoltat un studiu clinic al cărui subiect îl reprezintă pacienții bolnavi de depresie. În acest sens, medicii din cadrul studiului plănuiesc să administreze substanța DMT din preparatul ayahuasca pacienților care suferă de depresie. O serie de dovezi recente au arătat că o astfel de procedură ar putea vindeca problema. De asemenea, DMT ar putea să înlăture tratamentul medicamentos prescris în astfel de cazuri.
Compania britanică speră ca tratamentul experimental să ajute o serie de pacienți care nu răspund în prezent la tratamentele convenționale. „Credem că impactul va fi aproape imediat și va dura mai mult decât antidepresivele convenționale”, a spus Carol Routledge de la Small Pharma într-un interviu acordat BBC.
Ce pacienți se încadrează. Depresia, numită „boala secolului”
În cadrul studiului au fost aleși pacienți cu forme medii și severe de depresie. Acestora li se va administra inițial DMT prin injectare, urmând ca apoi să primească drogul din nou, sub supraveghere medicală atentă. Voluntarii vor fi apoi monitorizați pe o perioadă de șase luni, pentru a observa efectele adverse pe termen lung. Dar și pentru a afla cât dureaza efectele tratamentului.
Depresia, sau „boala secolului” așa cum a fost numită, afectează aproximativ 1 din 10 oameni la un moment dat pe parcursul vieții. Aceasta poate fi declanșată în urma unor facturi diverși, inclusiv o traumă sau pur și simplu oboseală și stres. De asemenea, istoricul în familie joacă un rol important în acest sens. Dacă studiul firmei britanice va avea succes, acest lucru ar putea reprezenta o descoperire majoră esențială în medicina viitorului.
Foto: Facebook
Bârfoteca. Meghan Markle se pregătește să intre în politică. Ce funcție țintește
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook