O meta-analiză efectuată de specialiști de la Universitatea Southeast și Universitatea Xizang Minzu din China confirmă faptul că un consum de usturoi este legat de niveluri mai scăzute de glicemie și de unele tipuri de molecule de grăsime.
Persoanele care au inclus usturoiul în dieta lor aveau niveluri mai scăzute de glucoză din sânge
„Tulburările metabolismului glucozei și lipidelor pot duce la o serie de boli cronice, inclusiv ateroscleroza, diabetul și boala ficatului gras”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Echipa de specialiști a constatat că persoanele care au inclus usturoiul în dieta lor aveau niveluri mai scăzute de glucoză din sânge, indicatori ai unui control mai bun al glucozei pe termen lung, mai mult colesterol așa-numit bun sub formă de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), mai puțin colesterol așa-numit „rău” sau lipoproteine de joasă densitate (LDL).
Usturoiul reduce stresul oxidativ
Interesant, nivelul trigliceridelor nu pare să fi fost afectat. De asemenea, se crede că diferitele ingrediente active din usturoi ajută într-o varietate de moduri, inclusiv prin reducerea stresului oxidativ, un tip de uzură a celulelor care poate duce la probleme precum bolile cardiovasculare.
Studiile cuprinse în meta-analiză au avut o durată cuprinsă între trei săptămâni și un an și au inclus studii care au utilizat mai multe forme diferite de usturoi: usturoi crud, extract de usturoi și tablete de praf de usturoi. „Rezultatele au arătat că usturoiul are un efect benefic asupra glucozei din sânge și a lipidelor din sânge la om, iar asocierea lor a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, au scris cercetătorii.
Usturoiul include, de asemenea, un compus antioxidant numit alliin, care a fost legat anterior de gestionarea glicemiei, a lipidelor din sânge și a microbiomului intestinal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook