Rezultatele unui nou studiu indică faptul că imunoterapia ar putea fi utilizată cu succes pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer colorectal, cunoscut și sub numele de cancer intestinal.
O nouă șansă de viață pentru pacienți
Rezultatele noului studiu, un studiu de fază 1 care a implicat medicamentele de imunoterapie botensilimab și balstilimab, au fost publicate în revista Nature Medicine și este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri durabile la imunoterapie la pacienții greu de tratat.
Coautorul studiului este profesorul Justin Stebbing de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), care descrie rezultatele ca fiind „potențial de schimbare a jocului”. Studiul s-a concentrat pe cel mai comun tip de tumori colorectale, cunoscut sub numele de MSS mCRC, sau cancer colorectal metastatic metastatic stabil la microsatelit.
Deși s-a demonstrat anterior că imunoterapia a funcționat la pacienții cu tumori cu deficiențe specifice de reparare a nepotrivirii (dMMR), doar un procent mic de pacienți cu cancer colorectal au acest tip de tumoare, iar imunoterapia a fost până acum ineficientă la pacienții cu tumori mai frecvente de tip MSS mCRC.
Tumora s-a micșorat sau a rămas stabilă
Dintre pacienții participanți la studiul de fază 1, 101 au luat parte la o monitorizare de șase luni și, dintre aceștia, 61% au văzut cum tumora lor s-a micșorat sau a rămas stabilă după ce au primit o combinație de botensilimab (BOT) și balstilimab (BAL). Cele mai frecvente efecte secundare, sau evenimente adverse legate de tratament, au fost diareea și oboseala.
„Sperăm ca FDA din Statele Unite să aprobe utilizarea sa foarte curând”
„Ambele au fost obținute în urma unui studiu: Aceste rezultate sunt incredibil de interesante. Cancerul colorectal sau cancerul intestinal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial și aceasta este prima dată când există dovezi convingătoare că imunoterapia poate funcționa în toate formele de tumori colorectale.
Acest lucru avansează acum în faza ulterioară a studiilor clinice și sperăm ca FDA din Statele Unite să aprobe utilizarea sa foarte curând. Și pentru că acesta este un domeniu atât de important, care afectează atât de mulți oameni, sperăm că și autoritățile din Marea Britanie vor putea acționa rapid”, a declarat Justin Stebbing, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) din Cambridge, Anglia, și autorul studiului.
„Sperăm că rezultatele noastre vor oferi o nouă speranță pentru cei diagnosticați”
La rândul său, dr. Andrea Bullock, profesor asistent de medicină la Beth Israel Deaconess Medical Center, primul autor comun a mărturisit că speră ca rezultatele finale să le fie de ajutor persoanelor cu probleme. „Amândoi suntem de acord cu acest lucru.
Acest studiu pune în lumină potențialul combinației BOT/BAL pentru tratarea cancerului colorectal metastatic stabil la microsateliți, cea mai frecventă formă de cancer colorectal care, din punct de vedere istoric, nu a răspuns la imunoterapie, și sperăm că rezultatele noastre vor oferi o nouă speranță pentru cei diagnosticați”, a menționat specialistul.
Și în România se face tratament cu imunoterapie
De câțiva ani, și în România se face tratament cu imunoterapie în cadrul unor studii clinice, practicate peste tot în Europa pentru observarea efectului asupra pacienților. Este vorba de două medicamente imunoterapeutice cu spectru larg, Nivolumab și Keytruda, care au succese neașteptate, poate chiar miraculoase având în vedere rata scăzută a mortalității în anumite forme de cancer, rată înregistrată în anii anteriori, în linii de tratament care includeau doar citostatic.
Sunt rezultate foarte bune în cancerele de sân, în melanom, cancerul de plămâni și hepatic. Trebuie reținut că numai medicul oncolog poate stabili, în baza unor analize, dacă pacientului i se poate aplica tratament cu imunoterapie sau se recurge la altă schemă.
Efectele adverse care pot apărea în urma imunoterapiei sunt minime în comparație cu cele ale chimioterapiei. Pot exista reacții ale sistemului imunitar precum alergii apărute brusc, frison și febră, stări de moleșeală. Nu cade părul, nu există stări de greață, nu se modifică considerabil formula sângelui. Mai mult, din experiența medicală a oncologilor, efectele adverse ale imunoterapiei dispar în scurt timp. Cel mai nefericit caz în imunoterapie este momentul în care aceasta se oprește din a funcționa. Astfel de cazuri sunt însă rare.
„Un organism care răspunde imediat la imunoterapie, va răspunde întotdeauna. E un tratament care poate fi făcut pe viață, cronicizând un cancer sau vindecându-l. Repetarea lui, la intervalele recomandate de oncolog are rol de prevenție”, este opinia unui medic turc, profesor în chirurgie și transplant, confirmată și de dr. Michael Schenker, oncolog și conf. universitar, fondatorul Clinicii de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook