Simona Ionescu / Redactor Șef

Femeie la un pas de moarte, după ce s-a tratat de cancer prin metode de pe internet: „Aveam halucinații”

Femeie la un pas de moarte, după ce s-a tratat de cancer prin metode de pe internet: „Aveam halucinații”
O femeie a ajuns la un pas de moarte, după ce a folosit metode găsite pe internet pentru a se trata de cancer. Salvată printr-un miracol, și-a spus povestea și avertizează pe ceilalți să nu procedeze la fel.

Irena Stoynova, un fost model în vârstă de 39 de ani din Crondall, Hampshire, Marea Britanie, a fost la un pas de moarte după ce a încercat să se trateze de limfon non-Hodkin, o formă de cancer, prin sucuri și diete luate de pe internet. Femeia a scăpat ca prin miracol cu ajutorul doctorilor, iar acum și-a spus povestea pentru a servi ca lecție pentru cei ce adoptă asemenea metode. 

Totul a început în 2021, când Stoynova a fost diagnosticată cu un tip de cancer numit limfon non-Hodkin. Cu toate că medicii i-au recomandat chimioterapia, fostul model nu a ascultat, influențată fiind de o serie de diete găsite pe internet, care promiteau vindecări „miraculoase”, precum și alte terapii alternative. 

A cheltuit 2000 de lire pe storcătoare de fructe 

Irena a povestit că, timp de doi ani și jumătate, a ținut o dietă pe bază de sucuri, dar a încercat și alte metode precum o dietă pe bază de alimente crude, post intermitent, fierberea de plante și ceaiuri speciale.

Femeia a plătit 2000 de lire pentru a-și cumpăra storcătoare de fructe

Irena Stoynova a cheltuit 2.000 de lire sterline pentru storcătoare de fructe și petrecea până la trei ore pe zi ca să își pregătească sucurile despre care credea că o vor vindeca, conform unui bărbat care avea sute de mii de urmăritori pe internet și care susținea că corpul se poate „vindeca singur” printr-un stil de viață radical și o schimbare a dietei.

Femeia a ajuns să aibă halucinații din cauza dietelor „minune”

Irena a urmat sfaturile recomandate pe internet întocmai, însă la un moment dat a început, în mod evident, să îi fie extrem de rău: „Nu m-am oprit, deși eram atât de slăbită, nu puteam să dorm și aveam halucinații. Nici măcar nu aveam puterea să deschid o ușă. Nu mai puteam să respir pentru că aveam lichid în plămâni, am slăbit vreo 20 de kilograme din cauza dietei”, a povestit ea pentru SkyNews. 

Irena Stoynova ajunsese să aibă inclusiv halucinații din cauza dietelor
Sursa foto: SkyNews

În luna mai a anului trecut, femeia a ajuns la spital cu ambulanța, iar de atunci medicii s-au chinuit să îi salveze viața, după ce i-au transmis că era la un pas de moarte. După 10 zile petrecute în spital, Irena a început, într-un final, chimioterapia. 

Fostul model îndeamnă oamenii să meargă la doctor 

Acum, la aproape un an distanță, Stoynova spune că se simte mult mai bine și că efectele secundare ale chimioterapiei sunt mult mai ușor de suportat în comparație cu efectele secundare ale tratamentului urmat de ea. 

Irena se simte acum mult mai bine și spune că boala este în remisie.
Sursa foto: SkyNews

„Este grozav să crezi anumite lucruri, este grozav dacă sunt susținute de știință, dar te rog, nu-ți întrerupe tratamentul așa cum îți spun medicii. Eu aproape mi-am pierdut viața”, a adăugat femeia. 

Doctorii nu erau siguri că va supraviețui

Dr. Clare Rees, hematolog consultant la Frimley Health NHS Foundation Trust, a declarat: „Aceasta este o situație extremă și, sincer, în primele 24 de ore de la admiterea lui Irena, nu eram sigură dacă va supraviețui sau nu.

Dar problema este că dezinformarea se răspândește adesea mai repede decât adevărul și, evident, dacă cuiva i se oferă opțiunea de suc în loc de pastile sau chimioterapie și administrarea de medicamente injectabile în corpul lor, poți înțelege de ce ar prefera să facă unele din acestea dacă le va oferi același rezultat – dar problema este că aceasta nu este o practică bazată pe dovezi”, a încheiat medicul pentru sursa citată. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre