Deshidratarea, pe care o observați pe piele, poate fi unul dintre primele semne. Apoi, faptul că aveți gura uscată și vă e sete tot timpul. Veți bea apă mai multă și veți urina mai des.
Excesul de glucoză se acumulează în sânge. De aceea, rinichii sunt forţaţi să lucreze în plus pentru a filtra excesul de glucoză. Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Anglia, NHS, citat de site-ul doctorulzilei.ro, „când rinichii nu pot ţine pasul, excesul de glucoză este excretat în urină, atrăgând fluidele din ţesuturi, ceea ce conduce la deshidratare”.
Alte semne care indică instalarea diabetului
Printre simptomele care ar trebui să vă alarmeze și să vă conducă la medicul de familie, în primă fază, sunt:
– vederea neclară,
– slăbirea inexplicabilă,
– mâncărimi în zona genitală,
– răni care se vindecă foarte greu.
Medicii specializați în diabet și boli de nutriție atrag atenția că simptomele unei glicemii mari se dezvoltă în timp. Unele persoane fac diabet și nu-și dau seama de debutul bolii. O hiperglicemie se dezvoltă lent în câteva zile sau săptămâni, deşi, uneori, este posibil să nu apară manifestări decât după ce nivelul glicemiei este foarte ridicat. De aceea, cu cât diagnosticarea se face mai rapid și tratamentul se începe imediat, pacientul nu va dezvolta complicații ale diabetului și nu va ajunge dependent de insulină.
Alimente, sucuri și condimente, bune pentru diabetici
Glicemia poate fi însă reglată cu ajutorul alimentelor cu un index glicemic scăzut.
Se recomandă: fasolea verde, roșii, castravete, salată verde, usturoi, praz, spanac, țelină, varză.
Carnea de pui vită, peștele, iaurtul, brânza nesărată, oul sunt alimente permise.
Dintre fructe sunt recomandate merele, portocalele, pepenele verde, afinele. Se mănâncă în formă naturală sau ca sucuri.
Condimentele pe care le puteți folosi zilnic, pentru că scade glicemia sunt piperul, oregano, busuioc și scorțișoara.
Se consumă foarte puțini carbohidrați. Doar 1-2 felii de pâine zilnic, 50 g de mămăligă, 2-3 linguri de orez fiert, 1 cartof
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook