Un studiu realizat de o echipă de cercetători din China ar trebui să le dea tuturor de gândit. Consumul de cartofi prăjiți este total nesănătos. Și asta din multe puncte de vedere. Prăjirea lor în ulei îi umple de toxine. Ca să nu mai vorbim de efectele nocive ale uleiului de palmier în care sunt prăjiți cei mai mulți când vine vorba de restaurante cu trafic intens și fast-food.
Însă medicii și oamenii de știință din China au descoperit că un consum mai mare de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, vine la pachet cu riscuri noi. Concret, ei au descoperit că persoanele care consumă cartofi prăjiți se expun riscului de a dezvolta anxietate și depresie. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au testat peste 140.000 de persoane, adulți și copii, cu vârste de peste 11 ani.
Conform rezultatelor studiului făcute publice recent, s-a stabilit că unii participanții la studiu au prezentat un risc cu 12% mai mare de anxietate, și cu 7% mai mare de depresie, în comparație cu persoanele care au stat deoparte de mâncarea prăjită în ulei. Medicii au mai constatat și faptul alarmant că efectele acestea au fost mai pronunțate în rândul bărbaților tineri.
Ce sunt depresia și anxietatea
Depresia este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor vieții. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.
Simptomele care durează mai mult de două săptămâni și cu o severitate care împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice indică prezența episodului depresiv major.
Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea însoțită de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația. Este vorba de emoții subiective neplăcute de spaimă față de evenimente anticipate, precum simțământul morții iminente.
Cu toate astea, unii experți care studiază nutriția, pun la îndoială studiul chinezilor. Ei motivează prin faptul că rezultatele sunt preliminare, și că nu este clar dacă alimentele prăjite sunt cele care au declanșat problemele, sau dacă persoanele care suferă de depresie sau de anxietate apelează la alimentele prăjite pentru confort.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook