Simona Ionescu / Redactor Șef

Vaccinuri compensate de la începutul acestei luni pentru persoanele vulnerabile

Vaccinuri compensate de la începutul acestei luni pentru persoanele vulnerabile
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut un anunț important pe pagina sa de Facebook. Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită! Decizia ministrului Sănătății de a propune compensarea integrală a vaccinurilor necesare pacienților cu boli cronice a fost aprobată de Guvernul României.
Vaccinurile vor fi compensate de la începutul acestei luni pentru persoanele vulnerabile.
„Vaccinarea protejează deopotrivă copiii și adulții, ceea ce este esențial, mai ales pentru pacienții cu boli cronice. Mulțumim Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și tuturor profesioniștilor din sănătate care au lucrat pentru realizarea acestui proiect!”, a scris ministrul Rafila.
O serie de vaccinuri, precum cel împotriva cancerului de col uterin, pneumoniei, meningitei și varicelei, sunt compensate de la începutul acestei luni pentru persoanele vulnerabile.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat vestea despre vaccinurile gratuite. Foto Facebook
Prin această măsură, Ministerul Sănătății urmărește creșterea ratei de vaccinare și accesul pacienților la serviciile de prevenție.
De gratuitate vor beneficia persoanele din anumite categorii de risc și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. De exemplu, pacienții cu transplant medular vor putea beneficia de o compensare de 100% pentru vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Vaccinul HPV este singurul pentru care vârsta este criteriu de eligibilitate. Acesta este compensat 50% pentru femei între 19 şi 45 de ani şi gratuit pentru persoanele sub 19 ani, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi.

„Vorbim de un nou sistem, mult mai facil”

Președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, a avut o intervenție la Radio România Actualități pe această temă. El a subliniat că este important pentru pacienți să fie compensate vaccinurile.
„Faptul că se compensează vaccinul face ca el să fie mult mai ușor de accesat de către pacienți, mai ales de cei care au dreptul să se vaccineze compensat sută la sută, dar și către celelalte categorii care se pot vaccina cu compensare de cincizeci la sută. Vorbim de un nou sistem, un nou circuit care cred, din perspectiva pacienților, e mult mai facil, acela de a te duce cu rețeta la farmacie și a-ți ridica vaccinul face ca de multe ori să nu trebuiască să stai la medicul de familie la coadă, să te programezi, să te cheme când vaccinul ajunge în cabinetul medicului.

Ce trebuie să facă persoanele care își doresc să se vaccineze

Radu Gănescu a făcut și câteva precizări extrem de utile pentru pacienți.

„În primul rând, trebuie să vorbească cu medicul, dacă vorbim de pacienţi cronici probabil cu medicii specialişti, dacă vorbim de populaţia generală e clar că trebuie să meargă la medicul de familie. Medicul de familie poate face această prescripţie pentru vaccin, fie că vorbim de el compensat 100%, fie că vorbim de compensat 50% şi se poate duce în farmacie să îl ridice, se întoarce în  cabinetul medicului şi se vaccinează”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre