Varza murată şi beneficiile ei uimitoare

Varza este considerată regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare.
Varza poate fi consumată atât în stare crudă ori gătită, cât şi murată, fiind unul dintre alimentele nelipsite din bucătăria românească.
Proprietăţile acestei legume se păstrează şi după intrarea ei în fermentaţie, astfel că în compoziţia verzei murate se regăsesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.
Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate.
Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook