Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru toți românii. Vor putea face gratuit două analize extrem de importante

Veste bună pentru toți românii. Vor putea face gratuit două analize extrem de importante
Începând cu data de 1 iulie 2023 românii vor beneficia gratuit de două teste de laborator gratuite pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi. E vorba de rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină.

Potrivit noului Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale, se vor deconta investigațiile la recomandarea medicilor specialiști de medicină a familiei, medici nefrologi dar și a altor specialități clinice, respectiv diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.

„Numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile sunt simplu de realizat”

„Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile necesare sunt simplu de realizat. La nivelul Ministerului Sănătății, împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ne-am propus să schimbăm această realitate pentru cei aproape 2 milioane de români care trăiesc cu acest diagnostic, mulți dintre ei fără să știe.

Analize gratuite pentru toți românii pentru depistarea bolii de rinichi

Care sunt cele două analize care depistează diagnosticul bolii cronice de rinichi

Astfel, începând cu data de 1 iulie populația generală adultă beneficiază gratuit de cele două analize recomandate de ghidurile internaționale pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină, ca parte din pachetul de bază de servicii medicale.

Depistarea precoce a acestei afecțiuni face diferența dintre viață și moarte

Din luna iulie este suficient ca oricine își face un set de analize medicale, în cabinetul medicului de familie, să primească aceste două teste pentru a ști dacă are un diagnostic de boală cronică de rinichi, depistarea precoce a acestei afecțiuni putând să facă diferența dintre viață și moarte. Atât de simplu și la îndemâna oricui!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. Dr. Alexandru Rafila.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre