Vitamina U este un termen introdus la începutul anilor 1950 pentru a identifica un compus din sucul de varză. Substanța se găsește în mod natural în special în legumele crucifere, precum varza, broccoli, varza de Bruxelles și varza kale. Iar companiile de produse cosmetice, spun specialiștii, o adaugă în creme, seruri, măști de față. Printre beneficiile acesteia se numără stoparea balonării.
Tratament pentru ulcerul gastric
Vitamina U este cel mai adesea promovată ca tratament pentru ulcerul gastric. Atunci când vitamina U a fost cercetată inițial în anii 1950, unele studii au sugerat că un consum zilnic a unui litru de suc de varză a ajutat ulcerele intestinale să se vindece de patru-cinci ori mai repede decât terapia standard antiulceroasă, disponibilă la acea vreme.
De asemenea, este cunoscută ca îmbunătățind digestia, consolidând sănătatea imunitară, protejând împotriva alergiilor alimentare. Tot vitamina U ajută la scăderea colesterolului și grăbește vindecarea rănilor. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut confirma dacă aceste efecte s-au datorat vitaminei U sau mai multor nutrienți.
Vă poate proteja plămânii, ficatul și rinichii
Vitamina U vă poate proteja plămânii, ficatul și rinichii de daune. Într-un studiu efectuat pe animale, vitamina U a ajutat la inversarea unor leziuni hepatice cauzate de acidul valproic, un medicament obișnuit împotriva convulsiilor. Într-un alt studiu, șobolanii cărora li s-a administrat vitamina U au suferit leziuni renale mai puțin grave după administrarea acidului valproic decât cei cărora nu li s-a administrat vitamina U.
Această substanță pare să reducă, de asemenea, markerii inflamației. Cercetările pe animale sugerează, de asemenea, că vitamina U poate ajuta la reducerea leziunilor pulmonare rezultate în urma crizelor epileptice.
Poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor
Există și dovezi care susțin ideea că suplimentele de vitamina U ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride. Într-un studiu de opt săptămâni, persoanele cărora li s-au administrat 1,5 grame de vitamina U pe zi nu au înregistrat nicio modificare a nivelului de trigliceride, dar s-a văzut clar o reducere de aproape 10% a colesterolului total.
Vitamina U poate oferi o anumită protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui, precum și să accelereze vindecarea rănilor, spun studiile în eprubetă și pe animale.
Efecte secundare și precauții
Vitamina U este cel mai sigură atunci când este consumată direct din alimente întregi. Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, vitamina U poate provoca iritații ale ochilor, pielii sau plămânilor dacă intră în contact direct cu aceste organe. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de supradozaj.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook