Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce apare balonarea. Remedii naturale care vă scapă de necaz

De ce apare balonarea. Remedii naturale care vă scapă de necaz
Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, balonarea apare din cauza unei acumulări de gaze în tractul intestinal. Ce remedii naturale vă sunt de folos.

De ce vă simțiți balonați? Care sunt simptomele acestei afecțiuni, ce factori declanșează această neplăcere și ce remedii naturale vă sunt de ajutor.

Oamenii de știință susțin că printre factorii declanșatori ai balonării se numără problemele digestive, precum alergiile alimentare, intoleranța la diferite alimente sau constipația. De asemenea, băuturile carbogazoase, prea multă sare sau zahăr și insuficiența de fibre în alimentație pot cauza balonare. Multe persoane se confruntă cu balonarea înainte și în timpul menstruației din cauza schimbărilor hormonale și a retenției de apă.

Ce ameliorează rapid balonarea

Balonarea apare, de obicei, atunci când se acumulează gaze în exces în stomac sau în intestine. Atunci când balonarea apare imediat după o masă, de obicei se rezolvă de la sine, dar este adesea posibil să se accelereze acest proces. Activitatea fizică poate face ca intestinele să se miște mai regulat, ceea ce poate ajuta la eliberarea excesului de gaze și scaun. O simplă plimbare în jurul blocului poate oferi o ușurare rapidă a presiunii gazelor.

Încercați poziții de yoga

Yoga vă ajută să scăpați de balonare

Anumite posturi de yoga pot poziționa mușchii din abdomen într-un mod care încurajează eliberarea excesului de gaze din tractul gastrointestinal. Acest lucru poate reduce balonarea. Poziția copilului, poziția copilului fericit și ghemuirile pot ajuta persoanele să elibereze rapid o acumulare de gaze. Menta acționează prin relaxarea mușchilor intestinali, ceea ce permite gazelor și scaunelor să se deplaseze mai eficient. Cei cu arsuri la stomac trebuie să fie atenți când folosesc această plantă.

Încercați masajul abdominal

Masarea abdomenului poate ajuta la punerea în mișcare a intestinelor, un masaj care urmează traseul intestinului gros fiind deosebit de util. Așezați mâinile chiar deasupra osului drept al șoldului. Masați într-o mișcare circulară cu o presiune ușoară în sus, spre partea dreaptă a cutiei toracice. De asemenea, masați în linie dreaptă prin zona superioară a abdomenului spre cutia toracică stângă. Coborâți încet spre osul șoldului stâng. Repetați până problema se ameliorează. Dacă acest masaj provoacă dureri, întrerupeți imediat.

Folosiți uleiuri esențiale

Baia caldă oferă ajutor unui abdomen dureros

Un studiu din 2016  a testat eficacitatea suplimentelor care conțin o combinație de ulei esențial de fenicul și curcumină la 116 persoane cu balonare ușoară până la moderată. După 30 de zile, oamenii au raportat o îmbunătățire a simptomelor. Atenție! Nu folosiți uleiuri esențiale fără a cere punctul de vedere al specialiștilor. Unele formule pot fi toxice sau pot interfera cu medicamentele.

Faceți o baie caldă

O baie caldă oferă ușurare unui abdomen dureros. Relaxarea poate reduce nivelul de stres, ceea ce poate permite tractului gastrointestinal să funcționeze mai eficient și să ajute la reducerea balonării. Persoanele care au balonări frecvente pot descoperi că anumite modificări ale stilului de viață pot aborda cauzele și pot reduce balonarea în timp.

Creșteți aportul de fibre pe parcursul mai multor săptămâni

De aceea, medicii recomandă consumul mai multor fibre pentru a ajuta la prevenirea constipației și balonării. Fiți însă cu băgare de seamă pentru că prea multe fibre pot provoca și mai multă balonare. Se recomandă ca o creștere a aportului de fibre să aibă loc pe parcursul mai multor săptămâni pentru a permite organismului să se adapteze la această schimbare în dietă.

Înlocuiți sucurile cu apă

Înlocuiți sucurile carbogazoase cu apă

Băuturile carbogazoase conțin gaze care se pot acumula în stomac. Dioxidul de carbon care face ca sifonul și băuturile similare să provoace balonare în stomac. Zaharurile sau îndulcitorii artificiali din alimentație pot provoca, de asemenea, gaze și balonare. Evitați guma de mestecat! Înghițirea aerului în timp ce mestecați poate duce, de asemenea, la balonare. Pentru a împrospăta respirația, folosiți bomboane mentolate cu ghimbir sau mentă.

Fiți activi

Exercițiile fizice ajută ca mișcările intestinale să fie mai regulate, eliberând totodată sodiu prin transpirație, ceea ce duce la ameliorarea retenției de apă. Este vital să beți multă apă înainte și după exercițiile fizice pentru a vă menține hidratați, deoarece deshidratarea poate agrava constipația.

Mulți oameni se confruntă cu balonarea imediat după o masă copioasă. Este posibil să se evite acest lucru prin consumul mai multor mese mai mici în fiecare zi, ceea ce poate ajuta la menținerea sistemului digestiv în mișcare. Înghițirea rapidă a alimentelor poate introduce aer în tractul digestiv. Persoanele care suferă de balonare ar trebui să evite folosirea paielor, dacă este posibil, și să încerce să mănânce încet.

Reduceți cantitatea de sare

Reduceți cantitatea de sare

Probioticele sunt bacterii bune care trăiesc în intestine. Administrarea unui supliment probiotic poate ajuta la reglarea bacteriilor din colon care pot produce gaze și pot cauza balonare. Un exces de sare face ca organismul să rețină apă, iar acest lucru poate provoca o senzație de balonare. Mergeți la medic pentru a afla adevărata cauză a balonării.

Boala inflamatorie intestinală, boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul colonului iritabil, precum și afecțiunile ginecologice, ca endometrioza sau chisturile ovariene pot provocat senzații de balonare în zona abdominală.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre