Simona Ionescu / Redactor Șef

Vlad Voiculescu, prins cu minciuna în cazul înmormântărilor necreștinești. Apoi, demn, a dat vina pe alții

Vlad Voiculescu, prins cu minciuna în cazul înmormântărilor necreștinești. Apoi, demn, a dat vina pe alții
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a acceptat, în această dimineață, o întâlnire cu reprezentanții cultelor pentru a stabili noi reguli privind înmormântările. La sfârșitul întrevederii a ieșit la declarații în fața presei și a mințit. Nu și-a asumat nicio vină

 Ministrul USR a dat detalii despre noile decizii luate privind înmormântarea celor care mor din cauza virusului SARS-CoV-2. Nu vor mai fi îngropați goi. Decizia survine după ce opinia publică a ridicat mai multe semne de întrebare.

În urmă cu un an, Ministerul Sănătății a aprobat, prin Ordonanță de Urgență reguli severe pentru înhumarea celor care mor din cauza Covid. Documentul era semnat de fostul ministru, Nelu Tătaru. Familiile sunt obligate să le ridice în maximum 48 de ore trupul de la morgă și să îl ducă imediat la cimitir. De asemenea, decedații sunt puși în saci impermeabili dubli și pulverizați cu produse biocide pe bază de formol, fără haine pe ei.

Secretariatul de Stat pentru Culte a cerut insistent autorităților ca cei care mor de Covid să poată fi înmormântați după datina bisericească. Astfel, clericii au cerut ca pacienții internați cu Covid-19 să poată chema preotul la spital, pentru rugăciune, echipamentul de protecție urmând să le fie asigurat gratuit. În caz de deces, familia să poată îmbrăca decedatul, iar înmormântarea să nu mai fie făcută în cel mai scurt timp posibil, așa cum prevede acum legea, ci cu respectarea drepturilor religioase. Trupul să fie depus în biserică, iar familia să poată participa la slujba de înmormântare, au cerut clericii.

Cererile au fost repetate. Ministrul Vlad Voiculescu a spus acum jurnaliștilor că nu scrie în niciun ordin de ministru că decedații trebuie înmormântați fără haine. Ba chiar i-a certat pe cei care-i spuneau că de un an de zile se petrec aceste lucruri, că oamenii sunt revoltați pentru că nu sunt lăsați să-și îngroape morții creștinește și dădea vina ba pe presă, că nu a „dat la televizor”, ba pe firmele de pompe funebre.

Când un jurnalist i-a citit din ordinul de ministru, unde e scris că mortul e îngropat fără haine, a fugit ca un laș, fără să mai spună nimic. Fără să-și ceară scuze. Arătase, însă, că habar n-avea ce era scris în ordinul de ministru.

Ce s-a decis în legătură cu noul mod de îngropăciune

Reprezentanții BOR au cerut modificarea legii, astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații. Iată ce a spus ministrul Vlad Voiculescu, după întâlnire:

„Ordinul de ministru este în lucru, cel târziu mâine va fi semnat. O să conțină toate modificările solicitate. Vor fi și câteva reglementări suplimentare, câteva măsuri de protecție. Despre asta a fost vorba mereu.

Despre protejarea sănătății oamenilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua ordine. Vorbim despre preotului în spital, la pacienții care au nevoie. Pacienții care au nevoie de susținere, trebuie să o primească. dar trebuie să se facă în condiții de siguranță. Cei care vor vrea să își ia adio de la apropiați, trebuie să o facă. Dar în condiții de siguranță.

Luni vor fi publicate în Monitorul Oficial. Nu există nicio prevedere în ordin de ministru ca oamenii să nu fie îmbrăcați cei care mor de COVID-19. Ține de bun simț. Acum, e vorba de o reglementare. Sicriul va fi sigilat de acum. Adunările la înmormântări se păstrează în limita reglementărilor. E aceeași lege. Situația este în continuare critică”, a declarat Voiculescu.

Peste 24.500 de familii de români au pierdut un apropiat de la începutul pandemiei.

Totuși, noile reguli nu modifică numărul celor care vor putea participa la ceremonia religioasă. Ca și în cazul botezului, doar 16 pesoane pot fi prezente la slujbă.

Vlad Voiculescu, curcanul tâmpit din mijlocul cârdului. Să nu uiți, Darie!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre