Puteţi culege măceșe din parcuri sau de la poalele munţilor. Sau pur şi simplu, le puteţi cumpăra de la plafar.
Eficienţa lor e maximă, stând la baza multor tratamente naturiste pentru creşterea imunităţii!
Consumate la fiecare început de sezon, sau atunci când temperaturile de afară variază brusc, măceşele te păzesc de microbi sau răceli.
Le poţi consuma sub formă de dulceaţă, care are un gust delicios şi deosebit, sau sub formă de ceai!
Câteva măceşe uscate în prealabil, timp de două zile, fierte în apă cu miere, te vor face să te simţi cu zece ani mai tânără, fiind un energizant perfect pentru organism! E bine de ştiut că măceşele conţin vitaminele C, B1 si B2, care ajută foarte mult persoanele cu circulaţie periferică dificilă.
DESERT. Dulceaţa de măceşe este delicioasă
Dulceața de măceșe este deosebită atât prin aspect, consistenţă şi gust, cât şi prin modul de preparare.
- 3 măsuri măceșe
- 1 măsură zahăr brun
- zeama de la o lămâie
- apă
Paşii necesari preparării dulceții
- Pentru a prepara dulceaţă din măceşe aveţi nevoie de un bol pentru a măsura, o sită mai rară ca cele pentru cernut mălai şi un robot de bucătărie.
- Se culeg măceşele şi li se taie mustăţile cu un cuţit.
- Se clătesc bine, apoi se pun într-o oală şi se adaugă apă rece cât să le acopere.
- Se lasă la foc mic timp de 40 de minute, acoperite cu capac. În acest timp apa scade cam la jumătate.
- Se scot câteva măceşe pe o farfurie şi se sfărâmă cu o lingură. Dacă sunt moi şi păstoase atunci sunt fierte.
- Se lasă să se răcească și se pasează la robotul de bucătărie toate măceşele cu tot cu apa de la fiert.
- Dacă nu aveţi robot sau blender puteţi face această operaţiune cu mâna sau cu pasatorul pentru piure.
- Apoi, dacă aveţi sită la robot puteţi să le treceţi prin acea sită.
- Dacă nu aveţi va trebui să folosiţi o sită pentru mălai prin care veţi trece toată compoziţia folosind o lingură sau mâna.
- Cu bolul pentru măsurat se pun într-o oală 3 măsuri de măceşe şi o măsură de zahăr brun. Dacă aveţi o cantitate mai mare de măceşe, puteţi adapta numărul de măsuri până ce terminaţi cantitatea de fructe. Se poate pune și apă, în funcție de consistența pe care vreți să o dați dulceții.
- În acest moment, dulceaţa ar trebui să fie ca o pastă oranj. Pentru a păstra această culoare se stoarce o lămâie. Dacă nu veţi folosi zeamă de lămâie, rezultatul final va fi o dulceaţă maro închis.
- Se pune oala la foc mic. În timp ce oala se încălzeşte trebuie amestecată compoziţia pentru a nu se prinde de fundul vasului. După ce ajunge la punctul de fierbere va trebui să mai clocotească 10 minute.
- Se pregătesc borcanele sterilizate. Dulceaţa se toarnă în borcane şi se închid cu capace cu filet. Borcanele se pun cu fundul în sus pentru a se evita golurile de aer.
Foto: diversificare.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook