Doi experți ale căror specialități constau în tratarea și studierea femeilor și copiilor – Heidi K. Leftwich, DO, profesor asistent de obstetrică și ginecologie în Divizia UMass Divizia de Medicină Maternă și Fetală și Kelly Fradin, MD, medic pediatru din New York și autor al recentei (și foarte oportune) cărți Parenting in a Pandemic, vorbesc despre vaccinul anti-COVID-19 și femeile însărcinate.
De ce niciunul dintre studiile clinice pentru vaccinurile majore COVID-19 nu a inclus persoane însărcinate?
Din punct de vedere istoric, femeile însărcinate și cele care alăptează au fost excluse din studiile clinice și de vaccinare din cauza preocupărilor de siguranță pentru mamă și copil. Dar această excludere își poate pune propriile riscuri, un punct care a fost ridicat în mod repetat de Societatea de Medicină Materno-Fetală și de diverși profesioniști din domeniul medical.
„Este obișnuit și este un motiv de îngrijorare. Când s-au observat consecințele medicamentelor toxice DES și talidomidă în anii 1940 și 1960, în 1977 FDA a interzis femeilor însărcinate și care alăptează din studiile de fază 1 și de fază 2. Aceasta a fost menită să sporească siguranța femeilor însărcinate, a embrionilor și a sugarilor. Cu toate acestea, din punct de vedere funcțional, acest lucru duce la bariere, inclusiv femeile de vârstă reproductivă în cercetarea medicală, ceea ce duce la mai puține cunoștințe, avansare și inovație în sănătatea femeilor. Este o problemă pe care multe societăți naționale lucrează neobosit pentru a o remedia în viitor”, spune Fradin.
„Mulți pledează pentru includerea etică a femeilor însărcinate și care alăptează în viitoarele studii clinice, dar până când acest lucru va fi mai banal, medicii și alți practicieni din domeniul sănătății vor trebui să continue să monitorizeze actualizările din date pentru a-și informa cel mai bine pacienții cu privire la vaccinurile COVID-19”, Adaugă Leftwich.
COVID-19 poate avea un impact mai grav asupra femeilor însărcinate?
Pe scurt, da, pur și simplu pentru că sarcina în sine este desemnată cu risc ridicat pentru dezvoltarea bolilor severe, spitalizare și chiar moarte.
„MMWR (Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) a estimat că femeile însărcinate prezintă un risc de trei ori mai mare de a fi necesară admiterea la o terapie intensivă sau de a necesita un ventilator (din cauza infectării cu COVID-19) și că riscul lor de moartea este cu aproximativ 70% mai mare decât persoanele care nu sunt gravide”, adaugă Fradin.
Lucrătorii medicali însărcinați ar trebui să acorde prioritate vaccinării?
„Femeile din asistența medicală se confruntă cu multe straturi de îngrijorare cu privire la coronavirus – îmbolnăvirea din cauza expunerii potențial crescute, confruntarea cu complicații ale sarcinii din cauza infecției și infectarea membrilor familiei sau a pacienților. În consecință, aceste femei pot simți că beneficiile vaccinului pentru sănătatea lor, sănătatea familiei și a pacienților lor sunt considerabile și suficiente pentru a justifica administrarea unui vaccin care este probabil sigur înainte de a avea acces la cercetări suplimentare”, spune Fradin.
Puteți lua vaccinul și să continuați să alăptați?
În ciuda faptului că mamele care alăptează au fost excluse din studiile clinice ale Pfizer, Academia de Medicină pentru Alăptare a publicat ieri o declarație în care afirmă că, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19, nu recomandă încetarea alăptării. Potrivit lui Fradin, nu există niciun motiv pentru a suspecta că vaccinul ar fi nesigur pentru cele care alăptează.
„Nu există nicio componentă a acestui vaccin care să prezinte o îngrijorare deosebită și nici nu este un vaccin viu care să se replice sau să se răspândească semnificativ dincolo de local la locul injectării unde va genera proteine spike”, spune ea.
Declarația ABM subliniază că este puțin probabil ca lipida vaccinului să pătrundă în sânge și să ajungă la țesutul mamar și, în caz contrar, ar fi și mai puțin probabil ca nanoparticulele sau ARNm intacte să se transfere în lapte. Fradin adaugă că protecția împotriva vaccinului se va extinde probabil și la sugarul care alăptează.
Ce beneficii ai dacă iei o linguriţă de ulei de măsline pe stomacul gol
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook