Scandal. Angela Gheorghiu a stârnit furtună, defăimând marii compozitori. Reacții care au pus-o la zid

Scandal. Angela Gheorghiu a stârnit furtună, defăimând marii compozitori. Reacții care au pus-o la zid
Angela Gheorghiu, una dintre cele mai cunoscute artiste din România la nivel mondial, a făcut afirmații care au stârnit o furtună. A spus că marii noștri compozitori cu care ne mândrim nu sunt chiar atât de valoroși.

Celebra soprană Angela Gheorghiu cântă pe marile scene ale lumii, alături de artiști de talie mondială. Ne mândrim cu ea, fetița talentată plecată din Adjud, județul Vrancea. Dar, iată, că ea nu se mândrește cu marii noștri compozitori, nici cu Maria Tănase. A iscat un adevărat scandal cu afirmațiile sale.

Angela Gheorghiu a stârnit o furtună

Angela Gheorghiu a lansat, pe 17 septembrie, la Teatrul Odeon, versiunea în limba română a biografiei sale oficiale, ”O viață pentru artă”. Pentru cine nu a citit cartea, artista a explicat într-un interviu despre ce este vorba .

Artista desființează câteva personaje ale culturii muzicale românești, afirmând că sunt supravealuate și reprezintă false legende.

Angela Gheorghiu a acordat un interviu în care face câteva afirmații incredibile despre mari personalități artistice ale României şi spune, spre exemplu, că ”Muzica lui Ciprian Porumbescu nu e de mare valoare”.

„În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

”Amintirile mele legate de România sunt la poluri opuse, de la oameni din jurul meu care au vrut să mă ajute, la alții de o factură jalnică. Pe vremea aceea, eu făceam spectacole în afara Conservatorului. Am avut o viață dublă, pe când eram studentă la Conservator și una în Conservator cu profesoara mea, Arta Florescu. M-a luat la clasă ei în mod forțat. La Conservator făceam muzică românească, patriotică și romanțe. Și, bineînțeles, aveam examenele lunare”, a spus Angela Gheorghiu.

Ce spune artista despre George Enescu, Ciprian Porumbescu și Maria Tănase

Angela Gheorghiu face afirmații uluitoare, mai ales că festivalul internațional „George Enescu”, recent încheiat, a așezat România pe harta celor mai importante evenimente culturale ale Europei.

”Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat?”

Soprana Angela Gheorghiu: ”Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceștia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei. După aceea am început să auzim despre George Enescu.

Mai târziu, am aflat și eu de Sergiu Celibidache. Nu numai istoria de la școală, istoria României, politică sau socială, dar și istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt așa de mari. Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importantă în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginați în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artiști mari erau atunci pe planetă? Vă puteți imagina?”, a spus Angela Gheorghiu în interviu.

Angela Gheorghiu: ”Sunt compozitori români mai importanți ca George Enescu”

Angela Gheorghiu  a făcut afirmații uluitoare. ”Sunt compozitori români care au lucrări mai importante decât George Enescu”.

”Ce vreau eu să spun este că în România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbește de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artiști care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care încă mai trăiește și a făcut o remarcabilă carieră internațională. Haricleea Darclée, la începuturi, pentru că a prins o perioadă în care încă mai trăiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotrubaș.

Cred că unul dintre cei mai mari artiști români, care au făcut o adevărată carieră, este Radu Lupu. Și Clara Haskil. Ideea este că sunt alte nume despre care România nu știe. Vorbesc de criticii din România, care serveau partidul, cei care au studiat muzicologia, cei care s-au ocupat de muzică. Ei nu au avut până astăzi curiozitatea și dorința să vadă cine este într-adevăr un adevărat mare compozitor. Pentru că sunt compozitori din România care au lucrări mai importante decât George Enescu.

Să vă dau două exemple. Unul este Nicolae Bretan, care a scris opere absolut superbe. Un alt compozitor care a trăit în România și țin minte că operele lui chiar se cântau la Operă – a scris un Hamlet foarte bun – este Pascal Bentoiu. După aceea, un alt compozitor, Paul Constantinescu. Lucrările lor trebuie studiate și arătate și explicate în primul rând profesioniștilor pentru a explica mai departe publicului adevărații și adevărata față si a istoriei muzicii. M-ați înțeles ce vreau să spun?”

Angela Gheorghiu: ”În America, Enescu cânta la muzeu”

Conștientă de gravitatea spuselor sale, artista explică. ”Eu vreau să spun lucrul aceasta pentru că nimeni nu are curaj aici, în România, să spună aceste adevăruri esențiale pentru cultura română. În plus, aș mai adăuga, am mai spus în interviurile mele internaționale, nu întotdeauna marii artiști au ales să meargă la Paris. Dacă te-ai dus la Paris nu înseamnă că ești cel mai mare artist. Nu este adevărat. Sunt și artiști care au rămas în România și sunt foarte buni.

Dar nu știe nimeni de ei. Și aici trebuie să se facă o distincție foarte serioasă. Ce înseamnă să faci o carieră mondială, ce înseamnă să fii un mare compozitor, ce înseamnă să fii un mare dirijor? Adică, prin munca pe care tu o poți demonstra? Despre Enescu știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni inițial pe el. Și după aceea a fost a doua oară.

Există mari și mici artisti români și în afara României și există mari și mici artisti și în România. Aceste adevăruri trebuiesc studiate și expus doar adevărul dovedit”.

”Nu poți să spui că Maria Tănase a fost și a cântat la New York. Artiștii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunitățile de români. Și cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reușesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurile pe nume. M-ați înțeles ce vreau să spun?”, a declarat Angela Gheorghiu.

”În România am învățat o falsă istorie muzicii”

”Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume și istorii construite. Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziție probabil internațională din moment ce i-a invitat și pe români acolo. Oamenii stăteau la mese și ea a cântat printre acei oameni. Dar trebuie înțeleasă nuanța pe care eu vreau să o arăt”.

”La început și eu credeam în aceste legende. Dar apoi am trăit în lumea adevărată, aceea în care este socotit omul de valoare, omul care poate demonstra de-a lungul anilor cu exactitate la ce nivel este. Și cine este. În toată lumea există treaba asta. Minus România. În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată. Din păcate”, a mai declarat artista în interviul pentru contributors.ro.

Reacții la aceste afirmații

Cozmin Gușă a criticat-o la fel de dur pe soprana Angela Gheorghiu. În emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, de la Gold FM, Cozmin Gușă a reacţionat în termeni foarte duri la afirmațiile șocante pe care le-a făcut soprana în acel interviu.

Cozmin Guşă: “Nu o spun cu bucurie, dar trebuie să o spun. Rușinică, Angela Gheorghiu. Cânți bine, dar, după părerea mea, care poate să fie subiectivă, ești corigentă la capitolele cultură și patriotism. Angela Gheorghiu a spus că Enescu și Porumbescu nu au fost mari artiști, că Maria Tănase cânta la mese, că toții sunt legende false.

Îl desființează pe marele George Enescu, amestecând niște nume cam de sorginte stalinistă. Nicolae Brentan, Pascal Bentoiu, Paul Constantinescu… În opinia ei l-ar depăși pe George Enescu, care nu a făcut mare lucru, a cântat pe la un muzeu prin Statele Unite. Iar Maria Tănase cânta pe la mese, chiar dacă și ea a fost invitată în SUA. George Enescu a avut un mare succes la Paris cu opera Oedip, una deosebit de complexă și apreciată. Tocmai ce s-a încheiat festivalul, care, poate, e cel mai important de gen din lume”, a spus Cozmin Gușă.

Și Ramona Ioana Bruynseels, vicepreședinte PPU (social-liberal), a reacționat la afirmațiile Angelei Gheorghiu. ”Nu promovăm nume din România demolând alte nume care reprezintă ceva în mentalul colectiv, cu care ne lăudăm, care înseamnă deja ceva la nivel internațional. Oricât de sincer ai încerca să fii, nu poți construi demolând ceva.

Oare ce s-o fi întâmplat în mintea Angelei Gheorghiu? O fi un moment de rătăcire? Un moment declanșat de pandemie, de nemulțumire? O fi o sensibilitate personală, dorința de a ieși în evidență? Un astfel de interviu, care ajunge în lumea internațională nu poate fi scuzat. Unde-ți este patriotismul, Angela Gheorghiu? Unde îți este loialitatea față de această țară?”

 

Recomandarile noastre