Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi detalii în dosarul furtului Coifului de la Coțofenești. Procurorii olandezi s-au lovit de probleme

Noi detalii în dosarul furtului Coifului de la Coțofenești. Procurorii olandezi s-au lovit de probleme
Procurorii olandezi care investighează jaful Coifului de la Coțofenești și a celor trei brățări spirale dacice vin cu noi detalii. A avut loc prima audiere.

A avut loc prima audiere în dosarul furtului Coifului de la Coțofenești și a celor trei brățări spirale dacice. Procurorii au dat o mică speranță, mărturisind că nu există dovezi că obiectele ar fi fost topite.

Suspecții în dosarul furtului Coifului de la Coțofenești păstrează tăcerea

La prima audiere preliminară din mai 2025, au fost prezentate dovezile strânse împotriva suspecților dar, din păcate, anchetatorii se lovesc de refuzul acestora de a coopera, iar acest lucru duce la complicarea anchetei.

„Refuzul suspecților de a oferi informații relevante complică ancheta, dar acest comportament nu va împiedica autoritățile să continue investigațiile.

Vom folosi toate resursele disponibile pentru a aduce aceste artefacte înapoi și pentru a ne asigura că cei responsabili sunt pedepsiți”, a mărturisit un reprezentant al parchetului olandez. Potrivit informațiilor oferite de Trouw.nl, justiția olandeză crede că cel puțin unul dintre suspecți știe unde s-ar afla comorile din România.

Un jaf care a zguduit România

Noi detalii în dosarul furtului Coifului de la Coțofenești. Ce spun procurorii olandezi
Hoții nu vor să spună unde au ascuns Coiful de la Coțofenești. Sursă foto: evz

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, Muzeul Drents din Assen, Olanda, a fost ținta unui jaf îndrăzneț. Hoții au spart o ușă a muzeului și au distrus vitrinele care protejau patru artefacte de aur din tezaurul românesc: Coiful de aur de la Coțofănești (datat aproximativ 450 î.Hr.) și trei brățări spirale dacice (datat 50 î.Hr.).

Aceste comori, împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României pentru expoziția „Dacia – Imperiul Aurului și Argintului”, sunt considerate de o valoare culturală inestimabilă, Coiful de Coțofănești fiind un simbol național al României.

În urma acestui eveniment nefericit, a fost demis directorul Muzeului Național de Artă al României a pentru decizia sa de a permite împrumutul acestor artefacte.

Planul hoților a fost să vândă obiectele

Poliția nu lasă nicio pistă neexplorată pentru a găsi obiectele de artă din aur furate din România. La începutul lunii martie a fost inițiată o operațiune sub acoperire. Unul dintre cei trei principali suspecți a fost abordat cu oferta de a cumpăra obiectele de artă.

În discuțiile cu agenții sub acoperire, suspectul a furnizat informații pe care numai un autor al faptei le-ar putea avea. De asemenea, el ar fi spus că planul era să vândă obiectele de artă după furt. Până în prezent, operațiunea nu a dus la găsirea obiectelor. Luna trecută, poliția l-a arestat pe suspect.

Hoții au folosit o bombă pirotehnică puternică

Acesta se află în arest împreună cu alți doi suspecți. Justiția îi suspectează pe cei trei principali suspecți că, în noaptea de 25 ianuarie, au furat casca de aur și trei brățări de aur din Muzeul Drents, folosind o bombă pirotehnică puternică. Justiția afirmă că există o mulțime de dovezi împotriva celor trei. Până în prezent, au fost arestați în total șapte suspecți.

 

Citiți și: 

Tezaurul dacic furat: ancheta prinde un nou fir. Probe noi la dosar

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *