S-a dat legea. Condiție obligatorie pentru reducerea suspendării permisului auto

Legea adoptată modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, introducând dovada achitării amenzii contravenționale ca o condiție obligatorie pentru reducerea cu o treime a perioadei de suspendare a permisului de conducere.
Prima condiție pentru reducerea suspendării permisului auto se referă la promovarea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație
Până în prezent, șoferii care doreau să beneficieze de această reducere trebuiau să îndeplinească doar două condiții: să promoveze un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație și să fi obținut permisul cu cel puțin un an înainte de săvârșirea contravenției.
Odată promulgată de președintele României, noua lege va impune trei condiții pentru reducerea perioadei de suspendare. Prima condiție se referă la promovarea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
Acest test constă într-un chestionar grilă cu 15 întrebări, fiind declarat promovat dacă șoferul răspunde corect la cel puțin 13 întrebări. De asemenea, șoferul trebuie să fi obținut permisul de conducere cu minimum un an înainte de comiterea faptei.
A treia condiție este dovada plății amenzii contravenționale. Șoferul trebuie să prezinte chitanța care atestă achitarea integrală a amenzii aplicate pentru contravenția care a dus la suspendarea permisului. Aceste condiții se aplică în cazurile în care suspendarea permisului este de 30, 60 sau 90 de zile, conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002.
Măsura are un dublu scop: îmbunătățirea siguranței rutiere și creșterea gradului de colectare a amenzilor contravenționale. România continuă să înregistreze cea mai ridicată rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană, conform datelor Comisiei Europene. În 2024, țara a raportat 77 de decese la un milion de locuitori, aproape dublu față de media UE de 44 de decese.
Deși numărul deceselor a scăzut cu 4% față de 2023 și cu 21% față de 2019, progresele sunt considerate insuficiente pentru a atinge obiectivul UE de reducere cu 50% a deceselor și vătămărilor grave până în 2030, parte a strategiei „Viziunea zero” pentru zero decese rutiere până în 2050.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook