Românii care au lucrat în străinătate pot să beneficieze de pensii internaționale din statele unde au contribuit la sistemul de asigurări sociale. Iată care sunt condițiile de pensionare.
O condiție esențială pentru a primii pensii internaționale este să aveți vârsta de pensionare
Potrivit Regulamentului (CE) nr. 883/2004 ce asigură coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul Uniunii Europene, românii care au lucrat în străinătate pot să primească pensii internaționale. Acestea vor fi acordate din țara unde s-a contribuit la sistemul de asigurări sociale.
Vârsta de pensionare diferă de la țară la țară
Prima condiție să primiți pensie internațională este să aveți vârsta legală stabilită în statele vizate, iar aceasta diferă de la țară la țară. Cât privește stagiul de cotizare minim, în România este de 15 ani.
De asemenea, pentru a vă încadra în această categorie, românii trebuie să fi lucrat minim un an în fiecare stat, iar Casa de Pensii va lua în considerare și perioadele lucrate în alte țări. E important de știut că România a încheiat acorduri bilaterale cu mai multe state.
Se va depune o cerere la casa de pensii din țara unde locuiesc
Persoanele care se încadrează să ia pensii internaționale vor depune o cerere la casa de pensii din țara unde stau, alături de mai multe acte care să arate contribuția pe care au avut-o la sistemul de pensii sociale.
CNPP va aduna perioadele pe care le-ați lucrat în fiecare țară și va rezulta o pensie teoretică. Aceasta urmează să fie actualizată în funcție de perioada în care persoana a cotizat în țara unde a locuit și a muncit. Procedura poartă numele de „prestație pro-rata”.
Potrivit informațiilor oferite de CNPP, începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din Romania stabiliți in străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
- Povestea fabuloasă a unei mari actrițe. O stea a României
- HOROSCOP 7 ianuarie 2025. ZODIILE care primesc semne de la Univers
- Cele mai noi informații despre ajutoarele sociale! Ce se întâmplă în 2025
- Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Planurile lui Nicolae Ceaușescu pentru Revelionul anului 1990
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după ...