Scandal în baschetul românesc. Incredibil ce a putut să facă și să spună selecționerul de la juniori

Scandal în baschetul românesc. Incredibil ce a putut să facă și să spună selecționerul de la juniori
O bază de selecție redusă, antrenori prost plățiți, condiții de antrenamente tot mai precare au dus la un regres accentuat al sportului românesc.

România a regrestat la toate sporturile de echipă, indiferent că e vorba de fotbal, handbal, gimnastică sau baschet. Lipsa de pregătire psihopedagocică a antrenorilor români, dublată de lipsa de pregătire tehnică și psihică a sportivilor tineri, în special a celor care aspiră la seniorat, duce la situații tot mai manifest tensionate.

Un caz recent este cel petrecut la un meci între Dinamo și CSS Târgoviște, la juniori. O fază banală a încins spiritele atât de mult încât s-a lăsat cu înjurături, contact fizic și amenințări, ai în plus, unul dintre jucătorii implicați a avut de suferit pe termen lung, fiind sărit din schemă la lotul național.

Jucător care înjură „centralul”

Partida era spre final, Dinamo conducea cu 1 punct. Alex Luca, 17 ani, jucător al echipei din Ștefan cel Mare, a încercat să repună mingea în joc, dar a fost împiedicat de adversarul său din Târgoviște. Sebastian Tănase. Luca a cerut respectarea distanței regulamentare, arbitrul l-a  susținut, Tănase nu s-a conformat și, mai  mult, l-a înjurat pe „central”.

Arbitrul a decis să dea o liberă și posesia mingii pentru Dinamo. Antrenorul dâmbovițenilor, Cătălin Tănase, nimeni altul decât tatăl sportivului de la care a pornit conflictul, a intervenit și a amenințat că oprește meciul. Omologul său dinamovist i-a transmis lui Alex Luca să-i explice lui Tănase senior că arbitrul a avut o bază reală pentru a dicta sancțiunea.

Antrenorul l-a împins pe jucătorul echipei adverse

„Antrenorul de la Dinamo l-a trimis pe Alex să-i confirme antrenorului de la Târgoviște că băiatul lui a înjurat și că decizia arbitrului a fost corectă”, a  povestit pentru evz.ro Mihaela Luca, mama lui Alex. „Antrenorul lor l-a împins pe Alex, antrenorul nostru s-a enervat, pentru că nu avea dreptul să pună mâna pe copil. De aici s-a creat un tam-tam foarte mare”, a relatat mama sportivului.

Tăiat de la  naționala „Under 18”

Iar povestea a continuat și după meci, cu impact negativ asupra carierei lui Luca. Atunci când baschetbalistul de la Dinamo a fost chemat la lotul național „Under 18”, unde selecționer este chiar Cătălin Tănase. Tânărului i s-a comunicat că nu va fi reținut la acțiunile naționalei, iar mama jucătorului crede că este vorba doar despre o răzbunare.

Mihaela Luca are argumente: „Alex nu a jucat nici măcar în amicale, ca să demonstreze că are valoare. Fapt ce a fost certificat la turneele finale la care a evoluat. Pentru că acolo există statistică. Datele tehnice nu mint. Așa că nu putem vorbi despre ineficiență, așa cum i-a comunicat antrenorul atunci când și-a luat la revedere atunci când i-a zis că dacă se duce acasă, nu moare de foame”, spune Mihaela Luca. Iar  statistic, Luca a fost cel mai bun marcator în ambele finale ale campionatul național.

Talentul și munca nu țin de familia sportivului

Locul lui Luca la echipa „Under 18” a fost luat de nimeni altul decât fiul selecționerului, Sebastian Tănase. Joacă în locul lui Alex, spune mama acestuia, care este indignată și pentru că selecționerul a gafat inacceptabil, prin ceea ce i-a spus lui Alex: „O gafă mare a făcut atunci când i-a spus lui Alex că face parte dintr-o familie bună și nu mănâncă din baschet. Una peste alta, talentul și munca pe care a depus-o, nu au nicio legătură cu familia lui. Dacă a ajuns unde a ajuns, a făcut-o prin muncă. El își dorește să facă baschet, să meargă pe drumul lui, că familia nu o să fie veșnică, să-i dea tot timpul bani.”

Antrenorului Cătălin Tănase i s-a făcut referat după jocul cu Dinamo, dar verdictul a rămas în aer, pentru că oficialii federației nu au anunțat vreun rezultat.