Cătălin Hîldan, simbol pe viață al dinamoviștilor. A murit pe teren, la 24 de ani

Cătălin Hîldan, simbol pe viață al dinamoviștilor. A murit pe teren, la 24 de ani
Cătălin Hîldan a jucat fotbal de la 10 ani. Antrenorii spuneau că este deosebit de talentat, un învingător înnăscut. S-a prăbușit pe teren, acum 21 de ani. A mai apucat să spună ”Eu mor”. Dinamoviștii și microbiștii nu l-au uitat.

Multe lacrimi s-au vărsat în ultimii 21 de ani. Dinamo juca un meci amical la Oltenița. În minutul 74 al partidei, Cătălin Hîdan s-a prăbușit pe teren. După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral.

Cătălin Hîldan, simbol pe viață al dinamoviștilor

Cătălin Hîldan nu numai că nu a fost uitat, dar este la fel de iubit ca acum 21 de ani, când era ”Unicul Căpitan” al echipei de fotbal Dinamo.

După decesul lui Cătălin Hîldan din 5 octombrie 2000, clubul Dinamo a retras tricoul cu numărul 11. Avea doar 24 de ani și era foarte talentat.

În 2000, Dinamo a pierdut un jucător emblematic. Moartea pe teren a jucătorului a șocat întreaga țară. Suporterii și clubul l-au transformat într-un simbol pe viață.

Cătălin Hîldan a jucat toată cariera la Dinamo, cu excepţie sezonului 1995-1996, când a fost împrumutat la Oţelul Târgovişte. Juca fotbal de la 10 ani. A câștigat titlurile naționale la toate categoriile de vârstă: pitici, cadeți, junior. A jucat opt meciuri şi a marcat un gol pentru naţionala României.

Omagiu adus de suporteri

Este supranumit ”Unicul Căpitan”, iar una dintre peluzele Stadionului Dinamo a primit denumirea ”Peluza Cătălin Hîldan”. La meciul de sâmbătă, 2 octombrie, cu UTA, suporterii i-au adus un nou omagiu fotbalistului dispărut.

În vestiare pe un scaun a fost un bilet pe care scria ”Cătălin Hîldan”, iar la intrarea pe stadionul Dinamo, un banner a fost instalat chiar la intrarea în Complexul Dinamo, în spatele statuii lui Ivan Patzaichin. „Deși e pauză plină de vopsea de fiecare dată, / Nimic nu ne alină golu-n suflet din toamna-ntunecată”. Jucătorii au purtat tricouri negre, toate cu numărul 11, al ”Unicului Căpitan”.

La meciul de sâmbătă, 2 octombrie, suporterii i-au adus un nou omagiu fotbalistului dispărut. Foto: fanatik.ro

Cătălin Hîldan a murit pe teren

„Când a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vânăt la extremități. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferință a creierului. L-am intubat și i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus șocurilor electrice.

L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, însă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absența activității inimii”, a declarat atunci doctorul George Gearavela.

Șeful Reanimării Spitalului Municipal Oltenița a explicat morții lui Cătălin. ”După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral. E posibil ca, din naștere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subțire, care a cedat în timp.

M-a surprins că a fost o moarte atât de violentă, mai ales că nu era nimeni lângă el în clipa în care s-a prăbușit. Nu am mai putut face nimic”, a spus medicul George Gearavela. La ora 17:45, pe 5 octombrie 2000, a fost înregistrat decesul.

Cătălin Hîldan s-a stins din viață la doar 24 de ani, pe tern. „Câinii” aveau deja 5-0 la pauză. La vestiare, Cornel Țălnar, secundul antrenorului Cornel Dinu, i-a spus lui Hîldan că nu va mai juca în repriza a doua, pentru că nu mai avea sens.

Antrenorii se gândiseră să-l odihnească pe Cătălin Hîldan care avusese un sezon încărcat. Însă, mijlocașul a spus că este în formă și vrea să joace. În minutul 74 al partidei, Cătălin Hîldan a dus mâinile la față și s-a prăbușit pe gazon.

Cu ultimele puteri, mijlocașul a încercat să se ridice și i-ar fi zis colegului Bogdan Onuț: „Băi, mor!”. Apoi s-a prăbușit din nou.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp