Simona Ionescu / Redactor Șef

Școlile, la un pas să se închidă. Ce spune prefectul Capitalei

Școlile, la un pas să se închidă. Ce spune prefectul Capitalei
Prima alertă venită de la Grupul de Comunicare Strategică cu privire la procentul de infectare de peste 3 la mia de locuitori în Capitală. Ce urmează, se închid șolile?

Ultimul bilanț transmis de GCS, azi, dumiică, 18 octombrie, arată că rata de infectare cu Covid-19 în București a ajuns la 3, 02 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă intrarea în scenariul roșu.

Scenariul roșu presupune că toate școlile se închid, iar elevii vor învăța online. Contactat telefonic, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că nu are în vedere convocarea astăzi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, anunță evz.ro.

„Nu. În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Gabriela Firea a avut și ea o intervenție televizată pe tema acesta.

„Scenariul roșu nu se poate aplica, atâta vreme cât rata de infectare se raportează la o cifră a populației de acum 10 ani, care nu mai este de actualitate. Prefectul este în concediu, nu putem noi convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Politicienii preferă să se îmbolnăvească toți elevii, toți părinții, toți bunicii, toți nepoții doar ca să nu închidă școlile, pentru că un sondaj făcut relevă că peste 70% din părinți nu vor să se închidă școala.”, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3.

Ultima statistică de la ministerul Educației

Potrivit centralizării  făcute de minister, peste 11 mii de unități de învățământ din România își desfășoară cursurile cu participarea elevilor și a profesorilor în sălile de clasă:

11.381 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

5.235 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

1.040 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3; implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

291 de școli din scenariul online  predau în acest mod cursurile din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 749 unităţi şcolare figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii

Top 10 cei mai bine plătiți actori de la Hollywood. Câștiguri fabuloase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre